3 lenyűgöző tóparti kirándulóhely Magyarországon

Ha a víz számodra is a hétvégi kirándulások alapeleme, ezeket a helyeket érdemes felkeresned!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha Magyarország és a part szó egy mondatba kerül, a többség hajlamos egyből magyar tengerünkre asszociálni, holott hazánk a Balaton partjain kívül is számtalan izgalmas és elragadó vízközeli kirándulóhelynek ad otthont.

A következők épp ilyenek: kéken hullámzó tavaikkal csónakba és andalgásra, a zöldellő erdőkkel és vadvirágos rétekkel pedig kiadós gyalogtúrákra csábítanak, ám akkor sem fogsz unatkozni, ha a sejtelmes helyek, a letűnt korok és a legendák szerelmese vagy. A jó társaság és az elemózsia a te gondod, az úti célokról viszont mi gondoskodunk!

Barlangok, tavak, kultikus helyek: Fertőrákos

A Magyarország északnyugati határa mentén, Sopron közelében találha Fertő-tó nemcsak arról híres, hogy a Világörökség része, valamint Közép-Európa egyik legnagyobb és legősibb állóvize - az azt körülvevő táj az itt található több tucatnyi természeti és kulturális látnivalóról is nevezetes.

A Fertő-tó környékének egyik legkedveltebb turisztikai célpontja Fertőrákos, mely amellett, hogy történeti és művészeti emlékeinek köszönhetően is kiemelkedik a magyar falvak közül, az egyetlen olyan hazai községnek számít, melyet egykor városfal övezett, és püspöki palotája is volt. Ha itt jársz, mindenképp látogass el a palotába, illetve annak barokk parkjába, mint ahogy az évente kétszázezer embert idevonzó fertőrákosi kőfejtőt sem szabad kihagynod. A kőfejtő különlegessége - amellett, hogy egy egyedülálló barlangszínháznak is otthon ad -, hogy 12 millió éves falai kiválóan megőrizték az őstenger állatainak és növényeinek mintázatát.

A kőfejtő bebarangolása után sétálj el a vízimalomhoz, illetve Fertőrákos egyik legjellegzetesebb emlékéhez, a mai napig eredeti helyén álló, 17. századi pellengérhez, majd vedd célba a település egyik legkülönlegesebb, legsejtelmesebb látnivalóját, a határ közelében fekvő Mithrasz-szentélyt.

A római kori vallási emléket a hosszú évszázadok során a szél és az eső hordaléka betemette, az erdő növényzete pedig benőtte, mígnem 1866-ban két fiatalember felfedezte. A szentélyben többek között olyan ősi jelképeket fedeztek fel, mint az egyenlő oldalú háromszög vagy a mágikus pentagramma, melyek együttes jelenléte a tudósokat máig foglalkoztatja.

Fertőrákost a Fertő-parti országúton közelítheted meg autóval. Ha további információra vagy kíváncsi, illetve az adott látnivalók nyitva tartási ideje érdekel, kattints ide! »

Bizarr képződmények és több száz éves csaták: Pákozd

Ha a hazánk második legnagyobb természetes tavának számító Velencei-tó környékét szeretnéd jobban megismerni, érdemes első állomásként a parttól mindössze 300-500, a tengerszint felett pedig 125 méterre fekvő Pákozdot célba venned.

A Velencei-hegység délkeleti lankáin elterülő, Székesfehérvártól csak 11 kilométerre található település neve azoknak is ismerősen csenghet, akik nem járnak túl gyakran a környéken, ugyanis a magyar történelem két jelentős, győzedelmes csatájának - az 1593-ban a törökök ellen vívott, illetve az 1848-49-es szabadságharc nevezetes ütközetének - is helyszínéül szolgált.

A csaták emlékét többek között a helyi Pákozdi Csata Emlékmúzeum őrzi, ugyanakkor a település a Don-kanyarban elesett katonák előtt tisztelgő emlékműnek, emellett az itt talált számos régészeti leletnek köszönhetően is nevezetes.

A helyi iskola udvarán például újkőkori temetkezési helyet fedeztek fel, a település közelében található Pákozdvárnál bronzkori erődített településre, szintén a környéken pedig ősi urnatemetőre bukkantak.

Nemcsak akkor érdemes azonban Pákozdra látogatnod, ha a múlt titkait kutatod, a védelem alatt álló terület ugyanis számos lenyűgöző természeti értéket rejt, többek között a híres Velencei-tavi Madárrezervátumot, a Gyurgyalagtelepet, a mesés erdei környezetben elhelyezkedő Bella-tavat, valamint a pákozdi ingóköveket, melyekről bizarr formációiknak és bizonytalan egyensúlyi helyzetüknek köszönhetően sokan úgy tartják, hogy korántsem a természet hozta létre őket.

Pákozdot Budapesttől az M7-es autópályán közelítheted meg - az 50 kilométeres tábla után fordulj jobbra. Ha további információkra van szükséged a településsel kapcsolatban, vagy épp szálláshelyet keresel, kattints ide! »

A madarak és a hun mondák otthona: Poroszló

Ha hazánk egyik legautentikusabb, természeti látnivalókban pedig leggazdagabb táját szeretnéd megismerni, a Tisza-tó környékét vétek lenne kihagynod. Azon belül is a partján, Tiszafüredtől nyolc és fél kilométerre fekvő Poroszlót, mely amellett, hogy a vízi sportok és az ökotúrák szerelmeseinek valóságos földi paradicsoma, otthont ad a Világörökség részét képező Tisza-tavi Madárrezervátumnak is.

Poroszló emellett a Tisza-tó kedvelt kikötőhelye, ahonnan rendszeresen indulnak hajótúrák: részben hajók segítségével járható be a Tisza-tavi Tanösvény is, mely az említett Madárrezervátumot is magában foglalja.

A hajók elvisznek a közepe felé, ahol a vízre épített pallók segítségével 1500 méter hosszan barangolhatod be a vízi sétányt. Az utat pihenőszigetek és kilátó teszi még különlegesebbé, emellett előzetes bejelentkezés alapján speciális, például éjszakai és hajnali, valamint csónakos túrákra is lehetőség van.
Ha pedig mindez még nem lenne elég, a hely vonzerejét a hozzá kapcsolódó ősi mondák is növelik: a legenda ugyanis úgy tartja, maga Attila, a hun vezér is innen irányította hatalmas birodalmát, emellett sokan gondolják a mai napig úgy, hogy híres aranykoporsója is a közelben található.
 
Poroszlót észak felől az M3-as autópályán és a 33-as főúton közelítheted meg. Ha további információkra van szükséged a településsel kapcsolatban, kattints ide! Ha pedig a vízi sétány és a hajótúra érdekel, ide kattintva még többet tudhatsz meg.
Ezt is szeretjük