A 6 leggyönyörűbb téli kirándulóhely

Szerintünk

Csendre, friss levegőre, izgalmas látnivalókra vagy épp karácsonyi hangulatra vágysz? Eláruljuk, merre érdemes elindulnod.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a mécsesekkel és karácsonyi illatokkal melegebbé varázsolt otthon nehezen engedi el megfáradt, nyugalmat kereső lakóit, a friss levegőért, a hatalmas mosolyokért, az együtt töltött időért és az ország megannyi szépségéért érdemes kimozdulnod. Hát még, ha ünnepi köntösbe öltözött, messzi tájakra is kíváncsi vagy.

Télen épp úgy érdemes felkerekedni és új csodákat megismerni, mint nyáron, legyen akár egy közeli, kedves hely, akár távolabbi vidék az úti célod. Eláruljuk, mi hol töltjük a hűvösebb hónapokban is szívesen az időt.

Ha nem akarsz messzire menni

Juli kedvenc helye: Mechwart tér

Az én kedvenc helyem a budapesti Mechwart tér. Nem csak azért, mert gyermekkoromat itt töltöttem, hanem azért is, mert azóta rengeteget változott. Húsz éve apró kis bódék voltak még ott - kizárólag szilveszter előtt -, a gesztenyefák árnyékában. Karácsonyi vásárt akkoriban még nem tartottak. Aztán szép lassan, évről évre egyre szebb és varázslatosabb lett a környék.

Mára az egész park növényzetét égősorokkal borítják be. A park bejáratánál a világító - általam csak lollipopnak nevezett - fák mentén kis fabódék sorakoznak egészen a szökőkútig, melyet erre a pár hétre egy kis fajurtává alakítanak, és a karácsony momentumait bemutató performanszok láthatók benne. Összességében olyan az egész, mint egy elvarázsolt kis mesefalu.

Mesevilág a hegyekben

Erna kedvenc helye: Szilvásvárad

Bár hazánk minden pontján sok látnivaló akad, különösen szerencsésnek érzem magam, hogy Egerben, a Bükk és a Mátra találkozásánál élek, így szebbnél szebb helyekre látogathatok el, akár fél órán belül. Szilvásvárad is pont ilyen messze van tőlem, Budapesttől pedig 165 kilométerre található a Bükki Nemzeti Park egyik legközkedveltebb kirándulóhelye.

Általában minden évszakban többször ellátogatok ide, mivel tökéletes lusta kirándulóknak is, de hosszabb távú túrák kiindulópontja is lehet. Aki nem szeretne sétálni, csak a táj szépségében gyönyörködni, megteheti, hogy felszáll a fűtött, fedett kisvonatra, majd azzal teszi meg a három és fél kilométeres utat a Szalajka-völgyben. Télen természetesen akkor a legszebb, amikor méteres hó fedi a tájat, és a Fátyol-vízesés is kijegesedik.

De annál sincs jobb, mint amikor a téli hidegben tett túra végén elkortyolunk egy vagy több pohár forralt bort a helyben füstölt pisztráng mellé, amit Szilvásváradon járva vétek lenne kihagyni.

Feltöltődés testnek és léleknek

Noémi kedvenc helye: Eger

Létezik egy kedves kis város, ahová bármikor, bármilyen évszakban szívesen visszatérek. A rengeteg szép főiskolás emléken túl Eger városa és környéke számomra télen is menedéket nyújt, a főváros zajától elszakadva, pihenést és kulturális feltöltődést keresve. A település valószínűleg nem véletlenül épült gyógyító forrásvíz mellé, mely a mai napig vonzó az idelátogatók számára.

Idén télen én is azt tervezem, hogy a pár éve felújított török fürdő miatt néhány napra ideutazok egy kis kikapcsolódásért. A teljes körű wellness-szolgáltatásokon túl - gőzfürdő, masszázs, szauna, aromakabin - a török kor hangulatát idéző programok és építészeti látványosságai teszik vonzóvá ezt az ősidők óta használt fürdőt.

Az egri török fürdő (forrás: egertermal.hu)

Télen is magával ragad

Eszti kedvenc helye: Balatongyörök

Sokan gondolják, hogy a Balaton csak nyáron szép, amikor a 30°C-os melegben mindenki kedvére barnulhat és fagyizhat. Pedig a téli hónapokban is gyönyörű kirándulóhely lehet magyar tengerünk. Az én szívem elsősorban az északi part egyik gyöngyszeméhez, Balatongyörökhöz húz. A körülbelül hétszáz fős település ilyenkor kihaltabb és talán kicsit szomorkásabb, mint a tomboló nyár közepén, de a Szépkilátó decemberben is ugyanolyan gyönyörű távlatokba enged bepillantást, mint július derekán. Ha pedig egy kicsit nagyobb nyüzsgésre vágyom, Keszthely csupán öt kilométerre található innen.

Az Alpokalja havas lábainál

Lilla kedvenc helye: Kőszeg

Az Alpokalja lábainál elterülő meseszép kisváros - bár a környék nyáron is kirándulásra csábít, nem beszélve az őszi szüreti időszakról - télen különösen szép, ilyenkor ugyanis békés hangulatát még inkább elmélyíti a téli csend és a havas hegycsúcsok látványa. A város nevezetességei, a vár, a kálvária vagy épp a Király-völgy felfedezése ilyenkor is remek időtöltés, de az Írottkő és a város végén található dimbes-dombos táj is kiadós séták célpontja lehet.

Gyerekkoromban nagyszüleim révén sok időt töltöttem itt, talán ezért is kedves számomra, egy-egy karácsonyi látogatás során pedig kihagyhatatlan program volt, hogy a többi gyerekkel együtt felkeressük a közeli sílesiklópályát, emellett a szánkózásra is számtalan kiváló terep akadt a környéken.

Ha messzebbre húz a szíved

Pálma kedvenc helye: Villa, Svájc

Néhány évvel ezelőtt töltöttem először a szilvesztert Svájcban, és azóta nincs olyan év, amikor ne vágynék vissza karácsony környékén. Az ország egésze nagy kedvencem, az Evoléne régióban, 1700 méter magasan a völgy felett fekvő Villa nevű aprócska falu azonban különösen a szívembe lopta magát. A falu régi faházaival, melyek karácsony környékén szinte roskadoznak a csillogó-villogó díszektől, aprócska kisboltjával, ahol mindig kapni friss fehér kenyeret és házi készítésű svájci sajtokat, barátságos lakóival és lenyűgöző panorámájával Svájc egyik gyöngyszeme.

Ráadásul itt, 1700 méter magasan a tél sem hétköznapi: néhány óra alatt több méternyi hó eshet le, melynek látványát a házikók erkélyéről akár rövid ujjú pólóban is élvezheted, a nap ugyanis olyan erősen süt, mintha nyár lenne.

Éjszaka szinte az összes csillagot látni az égen, miközben hallgathatod a közeli ólakban a bárányok nyakán lévő kis harangok csilingelését. Lenyűgöző hely, amit egyszer mindenkinek látnia kell.

Ezt is szeretjük