Szeretnéd látni a világ 5 leggyönyörűbb nemzeti parkját? Lenyűgöző képek következnek
Vízesések, alpesi rétek, sziklás tengerpartok és ezeréves fenyőerdők - mutatjuk őket.

np cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyüzsgő városokon, a forgalmas országutakon és a rohanó mindennapokon túl léteznek helyek, melyek vadságukkal, érintetlenségükkel és szépségükkel olyannyira lenyűgözőek, hogy képesek megváltoztatni a világról alkotott szemléletedet.

Ha szeretnéd megismerni a világ legszebb tájait, járd be velünk a következő nemzeti parkokat, melyek az elképesztő szépségű természeti csodák védelmére jöttek létre!

Vadvirágos rétek Európában: Magas-Tauern Nemzeti Park, Ausztria

A gyönyörű alpesi tájon mindenféle vörös-, erdei- és lucfenyő borítja a hegyeket és a völgyeket, a vidék pedig olyan bájos állatfajoknak ad otthont, mint a szarvasok, kőszáli kecskék, mormoták, havasi pityerek és Bonelli-füzikék.

A hegyi réteket júniusban színpompás ruhába öltözteti a rengeteg virág - közöttük az ibolya és a harangvirág -, ami sokféle lepkét csalogat erre a vidékre. A gleccserek olvadékvize a völgyekbe vízeséseken bukik alá, melyek közül a legnagyobb a 380 méter magas Krimmli-vízesés.

Európa legmagasabban vezető műútja, a Grossglockner Hochalpenstrasse a tengerszint felett 2502 méterre kapaszkodik fel, a több mint 3700 méter magas Grosslockner pedig Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. Az összesen 2590 négyzetméternyi nemzeti park három tartomány, Salzburg, Karintia és Kelet-Tirol területén fekszik.

A Sziklás-hegység vadregényes vidéke: Banff Nemzeti Park, Kanada

A kanadai Alberta tartomány déli részén, a Sziklás-hegységben található park területe csaknem hétezer négyzetkilométer. Északon a Jasper Nemzeti Parkkal, nyugaton a Yoho Nemzeti Parkkal határos. Területére mélyen benyúlik a sarkkörtől délre fekvő legnagyobb amerikai gleccser, a Columbia-jégmező.

A park csodálatos tájairól, különösen a gleccsertavakról, továbbá a Sulphur Mountain - Kék-hegység - hévforrásairól híres. Erdőit luc-, erdei- és egyéb fenyők, rezgő-, balzsam- és más nyárfák, valamint vörösfenyők alkotják. Igen gazdag a terület állatvilága is. A madárfajok közül külön említést érdemel a szirti sas, a meggyvágó és a kanadai szajkó. Az itt élő legnagyobb emlősök a szürke- és a feketemedve, a jávorszarvas, a kanadai hegyi rénszarvas, a hegyi kecske és a vadjuh.

Vízesések és ezeréves mamutfenyők: Yosemite Nemzeti Park, USA

Ennek a csodás természeti szépségű vidéknek igen sokféle tája van: erdők és havasi rétek, folyók, vízesések, jégmezők és gleccsertavak. A 3080 négyzetkilométernyi területű park a kaliforniai Sierra Nevada-hegységben fekszik. Olyan nevezetességek találhatóak itt, mint a 11 kilométer hosszú, természetes gránittömbökkel tagolt Yosemite-völgy, a park legmagasabb pontja, a Mount Lyell vagy a Half Dome gránitkupolája.

A park területén található Észak-Amerika legmagasabb vízesése, a 739 méteres Yosemite-vízesés, valamint az Old Grizzly néven ismert, 2700 éves mamutfenyő is. Ez az óriás hegyi mamutfenyő azonban csak egy a park három mamutfenyőligetében növő sok társa közül.

Az oroszlánok birodalma: Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia

A Tanzánia északi és középső részén fekvő, majdnem 15 ezer négyzetkilométer területű nemzeti parkra az akácialigetekkel vegyes szavannák a jellemzőek, az itteni legelők pedig a legjobbak közé tartoznak egész Afrikában. A park köztudottan a fekete orrszarvú egyik utolsó menedékhelye, de talán még inkább ismert a síkságokat benépesítő növényevők hatalmas csordáiról.

A becslések szerint mintegy másfél millió gnú, kétszázezer zebra és legalább ennyi egyéb növényevő, gazella, antilop, zsiráf és elefánt él a park területén. A Serengeti legfőbb nevezetessége e hatalmas állatsereglet éves vándorlása, melyet ragadozók, oroszlánok, leopárdok és gepárdok egész hada kísér.

Út Középfölde tájai felé: Paparoa Nemzeti Park, Új-Zéland

A park Új-Zéland déli szigetének északnyugati részén fekszik. Területe csupán 280 négyzetkilométer, azonban nagyon változatos: erdők, hegyek és tagolt tengerparti sziklák váltakoznak benne.

A védett terület legkülönösebb értékei az itt-ott megtalálható karsztos területek. A mészkőbe az enyhén savas kémhatású esővíz mély üregeket, keskeny hasadékokat, föld alatti termeket és barlangokat vájt. Új-Zélandon ritkaságszámba mennek az effajta képződmények, és sehol sem láthatóak jobban, mint a Paparoa Nemzeti Parkban. Mióta a területet 1987-ben védetté nyilvánították, az itt élő állatok is gyorsan szaporodni kezdtek.

Ezt is szeretjük