Magyarország legrövidebb nevű települései csodás kis falvak: ezt látnod kell
Csak két betűből állnak az ország legrövidebb nevű települései: Ág, Bő, Őr és Sé több látnivalót is rejt.

sé
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország legrövidebb nevű települései mindössze két betűből állnak. A kurtaság ellenére mindegyik településnévnek megvan a maga jelentése. De nemcsak a névtáblájuk miatt éri meg felkeresni ezeket.

A négy település az ország különböző pontjain, három megyében található. Bár Ág, Bő, Őr és Sé községeket sok túrázó felkeresi, hogy megcsodálja a településnév-táblát, nagyobb kirándulásra is érdemesek, hiszen nyugodt utcáikon több látványosságot is rejtenek.

Sé: Szombathely szomszédja

Sé községet 1323-an lakják, és Vas megyében található, Szombathely mellett. A község területe és környéke a régészeti leletanyagok tanúsága szerint már hatezer évvel ezelőtt, az újkőkorban is lakott lehetett, de a római korból is származnak emlékei, melyek a Savaria Múzeumot gazdagítják.

A falut 1404-ben említik először a See néven, mely első birtokosai, a Sey család nevéből ered. A család egyébként egészen a 18. századig birtokos volt. A település Kis- és Nagy-Sé egyesítésével jött létre. 1901-ben épült templomának felkeresése mellett a falut kettéosztó Arany-patak völgyében is szép túrákat lehet tenni. A falu felett végighalad a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala is.

Bő: Bükfürdő mellett

Bő Bükfürdővel szomszédos, a Vas megyei faluban jelenleg 757 fő él. A terület a régészeti leletek szerint már a kőkorszakban lakott volt. A falu neve a török eredetű beu vagy bő, bég szóból származik, ami egy nemzetségfőt jelentett a honfoglalás korában. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Feltételezhetően egy nemzetségfő birtokába tartozott, majd a lovagrendek tulajdona volt. Sokáig mezővárosként működött, mára a turizmus a legfőbb bevételi forrása, amiben szerepe van a szomszédos üdülőtelepülésnek is.

Ág: Baranya falucskája

Ág Baranya megye északi részén található, a kis zsákfaluban mindössze 182 fő él. A lejegyzett településtörténet szerint az 1600-as évek végén Esterházy Pál nádor birtoka volt, egy évszázaddal később német telepesek is lakták. A falu legfőbb büszkesége neogót stílusú evangélikus temploma, mely műemléki védettséget élvez, de bájos utcái is sétára csábítanak.

Őr: a szabolcsi őrzők falva

Az 1478 fős Őr község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, Mátészalka közelében. Nevét az egyik értelmezés szerint egykori lakóiról kaphatta, akik gyepűőrök, vagyis határőrök voltak. Egy másik magyarázat szerint Őr az Őry család nevéből eredhet, akik a település alapítói.

Írásos emlékek 1221 óta vannak a településről, de úgy tartják, már a honfoglalás után is a határvédelmet szolgálhatta a terület. A későbbi századokban nemesi, kisnemesi családok birtokában volt. Büszkesége az eredetileg román, majd késő barokk stílusú, fakazettás mennyezetű református temploma.

(Borító- és ajánlókép: Sé temploma, Wikipedia/Darinko, képek: Wikipedia/DarinkoAllezHopp.)

Ezt is szeretjük