Különös energia árad a brémai templomból: miért éreznek furcsa bizsergést a turisták?
A brémai dóm bizarr tulajdonságokkal rendelkezik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Németország nyugati részén fekvő Bréma az ország tizedik legnagyobb városa, mely kikötővárosként ma is kiemelkedő szereppel bír, emellett gazdag történelmi múlttal rendelkezik, aminek többek között olyan jelentős épületek köszönhetőek, mint a híres brémai katedrális.

A brémai katedrális
A dóm részlete
A kripta egyik múmiája

Monumentális épület

A Szent Péternek ajánlott és róla elkeresztelt dóm a brémai piactér egyik sarkában található. Az egykor itt felállított, első fatemplomot Willehad püspök építtette, az épület mai alapjait pedig 1035 és 1043 között Adalbert püspök tetette le. A templom a századok során a vallásháborúk középpontjában állt, emiatt többször átépítették, aminek folytán középkori jellegéből sokat veszített.

Először 1901-ben állították helyre eredeti formája szerint, a második világháború során azonban a bombázások miatt jelentős károkat szenvedett. 1950-ben, majd 1972 és 1981 között is helyreállították, visszaadva impozáns megjelenését, valamint messze földön híres, gótikus fényét és jellegét.

Bizarr kripta és különös energiák

A templom napjaink egyik leginkább lenyűgöző gótikus katedrálisa: ikertornyai 99 méter magasak, a középkorban pedig nyolc harangja is volt, melyek közül több máig fennmaradt, a legidősebb, amit napjainkban a templom még mindig magáénak tudhat, 1433-ból való. Orgonái, kórusemelvénye, illetve szószéke is jelentős, mindemellett azonban más is vonzza ide a látogatókat: a dóm kriptája több száz éve a templom egyik legnevezetesebb látnivalója.

A katedrális alatt feltárt két kriptában 90 egyházi és világi méltóságot temettek el, kiknek teste azonban máig olyan, mintha nem fogott volna rajta az idő. Többségük igen jó állapotban fennmaradt, a múmiák közül nyolc pedig üvegkoporsóban most is megtekinthető, közöttük két, a 30 éves háború ideje alatt élt svéd hivatalnok, egy angol bárónő, illetve egy meggyilkolt diák teste.

Az ezoterikusok szerint a konzerváló hatás abból adódik, hogy a templom fontos energiavonalakon fekszik, pontosabban ezek kereszteződésében - a világban számos templom épült fel ilyen helyen.

A misztikus elhelyezkedésnek azonban nem csupán az köszönhető, hogy az itt eltemetett testek épségben fennmaradtak, de az is, hogy a turisták is érzik az energiaáramlást és a föld sugárzását az épületbe lépve: van, aki mindezt a monumentális épület és a történelem okozta áhítattal azonosítja, mások azonban szokatlan bizsergésről és hasonló fizikai tünetekről is beszámolnak.

Képek: en.wikipedia.com Bremen Cathedral szócikk; tchecossais.blogspot.com; www.sights-and-culture.com/Germany.

Szerinted melyik a legszebb templom Európában?

Ezt is szeretjük