Ufó vagy lencsefelhő? Varázslatosan szép és zavarba ejtő ez az égi tünemény
A főleg a hegyek környékén kialakuló lencsefelhők rendkívül látványosak, sokan természetfeletti jelenségekkel hozzák összefüggésbe őket.

sierra nevada 2020
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kaliforniában található, potenciálisan aktív, jelenleg nyugalomban lévő tűzhányó, a Shasta-hegy közelében mindig történik valami. A környék fölé magasodó, több mint négyezer méteres csúcs már régóta mozgatja az emberek fantáziáját.

Amellett, hogy elképesztő teóriák keringenek arról, hogy milyen lények élnek a mélyében, az is kijelenthető, hogy az állam ezen része az ufóészlelések melegágya. 2020 februárjában is többen azonosítatlan repülő tárgyat véltek felfedezni a hegy felett. Természetesen kiderült, hogy egy olyan, látványos légköri jelenségről van szó, ami már sokakat megtévesztett különleges alakjával. 

A különleges lencsefelhők

Az emberek gyakran fürkészik az égboltot, és a felhőket nézve eljátszadoznak a gondolattal, hogy melyik mire hasonlít. A különböző időjárási tényezők hatására igen érdekes és változatos légköri jelenségek alakulnak ki, az egyik kifejezetten látványos képződmény a lentikuláris, vagyis lencsefelhő, ami az ufóészlelések jó részéért is felelős lehet.

Lencsefelhő a Shasta-hegynél, 1966.
Lencsefelhő a Shasta-hegynél, 1966.
Fotó: Bettmann

Alakjuk miatt lencsékhez vagy csészealjakhoz, olykor egy halom palacsintához szokták hasonlítani őket. Ezek az álló felhők általában a troposzférában, jellemzően a szélirányra merőlegesen, a légáramlás számára akadályt jelentő nagy kiemelkedések, hegyek környékén, illetve közvetlenül a csúcsok felett alakulnak ki, tavasszal és télen gyakoribbak. Mozdulatlannak tűnnek, ám valójában folyamatosan mozgásban vannak.

A lencsefelhők többféle formájúak lehetnek, hol hosszúkásabbak, hol kerekdedebbek, a légmozgások legömbölyítik a széleiket. Három fő fajtáját különböztetik meg, az altocumulust, a stratocumulust és a cirrocumulust, ezek különböző magasságokban helyezkedhetnek el.

collage
Fotó: Getty Images Hungary

Különösen látványosak napkeltekor és napnyugtakor, amikor a napsugarak megszínezik őket. Kedvelt fotótémák, ám leginkább a hegyek közelében élőknek vagy az odalátogatóknak van szerencséjük hozzájuk, sík terepen jóval ritkábban találkozni hasonló jelenséggel. A pilóták általában kikerülik a képződményt a környezetében jelentkező turbulencia miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rejtélyes Shasta-hegy

A Kalifornia államban található Shasta-hegy igen előkelő helyet foglal el az ufóészlelések szempontjából, olyannyira, hogy még könyvet is írtak róla. A hegy és környéke egy természetvédelmi terület része, amit a U. S. Forest Service (Amerikai Erdészeti Szolgálat) igazgat, akik az egyre-másra felröppenő ufóészlelések során közösségi oldalaikon próbálják meggyőzni az embereket arról, hogy lencsefelhőt látnak, de nem mindenkinél járnak sikerrel. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a hegyhez egyébként is számos mítosz fűződik.

Sharing another stunning photo of the lenticular cloud near Mt. Shasta this morning. This one was taken by...

Közzétette: U.S. Forest Service - Shasta-Trinity National Forest – 2020. február 12., szerda

Az őshonos klamath indiánok például úgy gondolták, hogy a Shasta-hegy a Skell nevet viselő legfőbb szellem otthona. Olyan elképzelések is szárnyra kaptak, hogy a hegy belsejében van a mitikus, elsüllyedt kontinens, Lemuria túlélőinek titkos városa. Mindezek fényében nem is annyira hihetetlen, hogy a Shasta felett gyülemlő fellegekben olykor paranormális jelenségeket látnak. A lencsefelhő, még ha nem is UFO, tagadhatatlanul látványos jelenség.

Az indiánok pöttyös tava, a gyógyító Kliluk-tó

A világ telis-tele van nem mindennapi, elragadó természeti csodákkal, amelyek keletkezése tele volt titokzatossággal a múlt emberének, nem véletlen, hogy valóságos szent tisztelet övezte őket. Kanada mesés gyöngyszeme a Kliluk-tó, amelyről már első ránézésre lerí, hogy egészen különleges.

(A borítóképen: lencsefelhő a Sierra Nevada felett, 2020 decemberében. Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük