3 hely, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

Szeretnél valami gyönyörűt látni? Íme, Európa három varázslatos természeti csodája, melynek láttán biztos, hogy tátva marad a szád.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Van úgy néha az emberrel, hogy idegen tájak láttán kezd honvágyhoz hasonló érzés motoszkálni valahol mélyen a lelkében, holott még soha nem szívta magába az adott hely friss, fűszeres, élettel teli levegőjét. A következő három esetben ez igen könnyen előfordulhat.

Zöld sziklaóriások rejtekében: Wengen

Wengen svájci üdülőhely, mely az impozáns Eiger, Mönch és Jungfrau hegycsúcsok lába közé ékelődik, és bővelkedik természeti szépségekben.

A Bernese Oberland e festői falucskája, ahonnan szigorúan kitiltanak minden gépkocsit, része Jungfrau térségének, egyszersmind a Jungfrau körüli UNESCO Világörökségi helyszínnek.

Az első turisták a 19. században vonattal érkeztek Wengenbe, az első vendégházak pedig az 1890-es években jelentek meg, és olyannyira népszerűnek bizonyultak, hogy nemsokára létrejött a Wengernalp hegyi vasút, majd az elkövetkezendő hét évtizedben további harminc üdülőhely épült.

A hely népszerűsége, mely a háború dacára töretlen maradt, egyre újabb fejlesztésekre ösztönözte a helyieket, így drótkötélpályák, felvonók és további vasútvonalak jöttek létre. Az egykor álmos, elmaradott faluból mintaértékű alpesi üdülőhely lett, mely ismertsége ellenére sikerrel őrizte meg vidéki báját és hagyományos építészeti jellegét, többek között gyönyörű református templomát.

Wengen az év minden egyes szakában ideális helyszín a pihenésre, a kirándulásra és a hegymászásra, emellett otthona a világ talán legnehezebb futóversenyének, a Nemzetközi Jungfrau Maratonnak is.

Minden szeptemberben sok ezer futó gyűlik össze a világ minden tájáról, hogy próbára tegye magát, és a kíméletlenül nehéz terepviszonyok ellenére igyekezzen a legjobb időt elérni.

Ahol hegy és tenger összeér: Amalfi-partvidék

Az olasz Amalfi-partvidék - Costiera Amalfitana - alig negyven kilométer hosszan húzódik a Sorrentói-félszigeten, Positano és Vietri sul Mare között, a Nápolyi-öböltől délre. A Lattari-hegység gerincének előterében fekvő partszakasz hihetetlenül gyönyörű, amint helyenként 210 méteres, meredek sziklafalaival alázuhan a Tirrén-tengerbe.

A sziklás kiszögellésekkel, keskeny szurdokokkal és titkos öblökkel szabdalt partvonal teljességgel vad, sőt, barátságtalan hely lenne, ha a tengerparti úton nem ütközne az utazó minden kanyar után egy újabb hegyoldalba temetkező és a tengerre csodálatos panorámát nyújtó kis településbe, mely hűs napernyőivel és az öbleiben ringó színes csónakokkal ellenállhatatlanul vonz magához. Positano tarka házai kusza összevisszaságban támasztják a hegyoldalt, maguk között milliónyi lépcsőfokkal, szűkös utcácskákkal és üzletekkel, kávézókkal és éttermekkel teli árkádokkal.

Positano a legszebb itteni település, mely követendő mintaként szolgál az összes környékbeli község számára, habár a legnagyobb város még mindig a partszakasz központi helyét elfoglaló Amalfi.

A turizmus révén a város kezd visszaszerezni valamit az egykor itt összpontosuló mérhetetlen gazdagságból - Amalfi 70 ezer lakosával valaha meghatározó tengeri hatalomnak számított -, és nem csupán történelmi öröksége, de a kikapcsolódási lehetőségek által is egyre több látogatót vonz.

Francia fjordok, rozéval felöntve: Les Calanques

A franciaországi Les Calanques egy sor hosszú és keskeny öböl, afféle minifjord, mely Cassis körül ékelődik a Földközi-tenger partvonalának mészkőszirtjeibe. Cassis bájos part menti város magas, fehér sziklák és a tenger között. Festői halászkikötőjére a cassisi vár tekint le, mely jelenleg a Michelin család birtokában van.

Bár sikkes üdülőhelynek számít, Cassis máig megőrizte a vérbeli provance-i kikötő hangulatát, melyet keskeny utcácskák szelnek át, és egymást érik a kávézók, ahonnan békében csodálhatod meg a város lélegzetelállító látképét. A Cassis környéki vidéken legkevesebb 14 szőlészet működik, mely leginkább az itteni rozé borról híres: ha igazán élvezetessé szeretnéd tenni a napot, feltétlenül látogass el valamelyik szőlőgazdához, és kóstold meg a portékáját.

A jól jelölt gyalogösvényeken könnyűszerrel feljuthatsz a Calanque de Port Pinre, a leggyönyörűbb tengeröböl, a Calanque en Vau felfedezése azonban már komolyabb erőfeszítést igényel.

Az itteni szirt csúcsáról eléd tárulnak a szikrázó, türkizkék tengerből előmeredő fehér sziklák és a parányi, ám tökéletesen megformált öblök.

Utóbbiakat legkönnyebben Cassis felől, hajóval lehet megközelíteni, de akár kajakkal is el lehet ide jutni. Mindemellett az úszás és a búvárkodás is felejthetetlen élmény a környéken.

Cikkünk az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük