Szabad dudálni az autóval, ha előzni akarsz? 3 KRESZ-szabály, amit sokan rosszul tudnak

A KRESZ egyes kérdésekben nagyon pontosan fogalmaz, sokan mégsem tudják a szabályt.

GettyImages-1175106270

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A KRESZ-szabályok ismerete nélkülözhetetlen, ha az ember részt vesz a forgalomban akár autóval, akár egyéb járművel, de gyalogosan is fontos elsajátítani a tudásanyagot. Vannak azonban olyan pontok a rendeletben, amelyeket sokan eltévesztenek.

Sokan rutinból közlekednek az utakon, így idővel megkophat a tudás, amennyiben egy-egy pont alkalmazására ritkán van szükség.

Számos olyan kérdés van a közlekedési szabályzatban, amelyre nagyon pontosan megfogalmazott a válasz, akadnak mégis, akik bizonytalanok a tartalmában. 

Kevésbé ismert KRESZ-szabályok

A szabályok betartása nemcsak a büntetés elkerülése végett fontos, de a biztonságos közlekedés feltétele is. A tudás felfrissítése ezért elengedhetetlen időnként. 

Mikor adhatsz hangjelzést az autóval?

A KRESZ szerint hangjelzést adni csak balesetveszély esetén, a baleset megelőzése érdekében szabad lakott területen belül, ám tartalmaz még egy apró kiegészítést a pont, amely fölött sokan elsiklanak: lakott területen kívül előzési szándék jelzése céljából is szabad. 

Stresszlevezetésnek tehát egyértelműen szabálytalan rátenyerelni a dudára, ám veszély esetén lehet használni, sőt, a településen kívül figyelmeztetésképpen az előzési szándékot sem tilos hanggal jelezni.

Ki kell engedni az indexelő buszt a megállóból?

Sokan bizonytalanok, amikor a megállóból indulni készülő buszhoz érkeznek az útjuk során, ami nem meglepő, korábban ugyanis kikerült a szabályzatból az elengedés kötelezettsége. Jelenleg már feketén-fehéren szerepel a KRESZ-ben az alábbi rendelkezés:

„Lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő autóbusznak, trolibusznak, az iskolabusznak és a gyermekeket szállító autóbusznak a megállóhelyről való elindulását (a jobb szélső forgalmi sávba való besorolását) - ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető - lassítással, szükség esetén megállással is lehetővé tenni.”

Hirtelen fékezni tehát nem kell, ha meglátod, hogy indexel a busz melletted, de alapvetően köteles vagy elengedni. Természetesen a busz vezetőjének indulás előtt meg kell győződnie a manőver veszélytelenségéről.

Mikor nincs elsőbbsége a villamosnak?

Gyakori tévhit, hogy villamosnak mindig elsőbbsége van, ám a KRESZ-ben számos olyan szituáció van, amikor ez nem helytálló, és nem csupán a megkülönböztető jelzését használó járművekkel szemben igaz ez. Bár a mindennapokban ez a szabály sokszor elfelejtődik, a gyalogos-átkelőhelyen haladó gyalogosok valójában a villamossal szemben is elsőbbséget élveznek. A balesetveszély elkerülése érdekében azért jobb nem kilépni a villamos elé, ha úgy látod, nem fogja megadni a vezető az elsőbbséget.

A villamosnak akkor sincs elsőbbsége, ha Elsőbbségadás kötelező vagy Állj, elsőbbségadás kötelező táblája van az úton, illetve természetesen akkor sincs, ha nem kap szabad jelzést a jelzőlámpán. Amennyiben a villamos kanyarodik, akkor meg kell adnia az elsőbbséget az egyenesen továbbhaladók számára, akár azonos irányból, akár szemből érkeznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Néhány egyéb kivétel természetesen növeli a bizonytalanságot. A KRESZ alapján a villamosnak van elsőbbsége többek közt egyenrangú útkereszteződésben - akkor is, ha balról érkezik, illetve körforgalom keresztezésénél vagy útszűkületben is ő élvez elsőbbséget.

Nézz tovább: töltsd ki a KRESZ-kvízt!

A jelzőtáblákat minden közlekedőnek ismernie kell. Te hány kérdésre tudod a jó választ?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük