Nézd meg a 11 ezer éves felhőkarcolót! Öregebb, mint maga a híres Stonehenge
A világ legősibb felhőkarcolójának nevezik a rejtélyes építményt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Jordán folyó völgyében található városról, magáról Jerikóról is úgy tartják, amellett, hogy a bolygó legmélyebben fekvő települése, az egyik legrégebben lakott helyet is jelenti a földön, mint ahogy híres építménye, a jerikói torony is igazi kuriózum.

A nyolc és fél méter magas kőtornyot a városokat építő emberiség történelmét tekintve kiemelkedő és fontos lépcsőfoknak tartják, emellett az egyik legősibb építménynek, az egyik első közösségi épületnek, egyúttal - bár mai szemmel nem tűnik olyan magasnak - a világ legősibb felhőkarcolójának is előszeretettel nevezik.

Máig nem tudni, pontosan mért építették

A körülbelül 11 ezer éves építményt - csak összehasonlításként, a híres Stonehenge i. e. 2500-2100 körül épült - 1952-ben fedezték fel a helyi ásatások során, arról azonban, hogy mi lehetett egykori funkciója, máig folynak a találgatások.

Vannak, akik úgy vélik, a belül lépcsővel ellátott építmény egykor az áradásokkal szemben jelenthetett védelmet, valamint területmegjelölő és védelmi szerepe lehetett, míg mások úgy vélik, a jólét és gazdaság szimbólumaként szolgált.

Abban biztosak a kutatók, hogy nem temetkezési célokra használták, emellett léteznek frissebb elméletek azzal kapcsolatban is, hogy a természet legyőzésének, ilyen szempontból pedig az ember erejének jelképezésére szolgált.

A számítások szerint ugyanis az év leghosszabb napjának számító június 21-én a Karantal-hegy árnyéka a jerikói toronyra borult, betakarva az egész környéket, így mutatva meg, hogy az ember képes magát a napot is legyőzni.

Ezt is szeretjük