Itt temették el a hétfejű öregembert: ősi hely Budapesten
Van egy hely Budapesten, amely több ezer éves, misztikus titkokat rejt. Te is meglátogathatod!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A mai Óbuda területén található Aquincum a római korban hosszú ideig Alsó-Pannónia központja volt. Feltárása ma nem csupán az ország legjelentősebb régészeti vállalkozását jelenti, de olyan titokzatos leleteket rejt, melyeknek az egész világ csodájukra jár.

Az Aquincumi Múzeum
A polgárváros romjai
A tábor romjai
Aquincumi kőtár

Aquincum rejtélyes nekropolisza

Az egykori Óbudai Gázgyár területe jelenti az egyik legmisztikusabb helyet, melyet Aquincumhoz és az egykori pannóniai római kultúrához kötnek. A helyszín alatt ugyanis kiterjedt nekropolisz, vagyis halotti város található, melyet már egészen a 19. század óta ismernek.

A régészek szerint az első és az ötödik század eleje között temetkeztek ide a helyiek, a kutatók eddig csaknem 1500 sírt találtak itt. Közéjük tartozik egy különleges, 2006-os felfedezés, melyet Aquincumtól kissé keletre, a Duna-parthoz közel fedeztek fel.

A hétfejű öregember néven elhíresült lelet egy olyan sírt takar, melybe amellett, hogy egy 60-78 év közötti férfit temettek, több emberi, illetve egy állkapocs nélküli lókoponyát is elhelyeztek, méghozzá szabályos alakzatban.

A szabályos elhelyezést a régészek máig nem tudják pontosan megmagyarázni, csak feltételezések léteznek arról, hogy valamiféle szertartás keretében temették el így a férfit, esetleg a kelta koponyakultusz továbbélésének vagy a jósszertartásoknak a példája lehetett a furcsa temetkezés. Mindemellett az is felmerült, hogy a sír egy úgynevezett rontó rítus maradványa.

Az ország legnagyobb régészeti vállalkozása

A furcsa sír mellett is számos érdekességet rejt azonban Aquincum területe, melynek helyreállítási munkálatai a második világháború után váltak igazán nagyszabásúvá. 2004-ig összesen 742 ásatást végeztek a helyszínen, aminek köszönhetően ma 23 régészeti romcsoportpark található itt.

A Táborvárosi Múzeumot egy vendégfogadó romjain hozták létre - jelentősnek számítanak fennmaradt falfestményei -, az Aquincumi Múzeumot pedig a polgárváros romjai veszik körül.

Itt megtekinthetők az egykori település épületeinek maradványai, többek között a piacé és a Mithrász-szentélyé, emellett egy nagy közfürdő és a fórum romjai is láthatók. Kiállítás formájában továbbá sírkövek, falfestmények, szobrok és egy víziorgona megszólaltatható, rekonstruált darabja is várja a látogatókat.

Képek: hu.wikipedia.org Aquincum szócikke, Kaboldy.

Jártál már az Aquincumban?

Ezt is szeretjük