Ismét látogatható a titkos, föld alatti hely: véget ért a budapesti botrány

A rendőrség még júliusban zárta le a Budavári Labirintust. Ma újra látogatható.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Budavári Labirintus új vagyonkezelője, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság november 21-én, hétfőn újra megnyitotta a Budavári Labirintust, ezzel pedig úgy tűnik, lassan végéhez közeledik a július óta tartó botrány.

A labirintus bejárata
Lent, a mélyben

A turistákat kivezették, és feljelentést tettek

A Budavári Labirintust az MTI információi szerint július 29-én a rendőrség közreműködésével vette birtokba az állam nevében eljárva a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A hatóság emberei és a rendőrök felszólították a barlangban tartózkodó turistákat a helyszín elhagyására, azóta a labirintus zárva tartott, látogatókat nem fogadott.

A helyszínen ekkor sajtótájékoztatót tartottak, melyen a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó felügyelőség igazgatója elmondta, a fokozottan védett barlangrendszer a magyar állam tulajdona, annak használatáért pedig a Budavári Labirintus Kft. bérleti díjat nem fizetett, barlanghasznosítási engedélyük sem volt, a fokozottan védett természeti értékekben kárt tettek, emellett a természeti értékekhez méltatlan kiállítást üzemeltettek.

A felügyelőség megtiltotta a további károkozást, továbbá természetkárosítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett a rendőrségen. Salasovics Andrea, a Budavári Labirintus Kft. ügyvezető igazgatója rendkívül brutális és teljes mértékben jogellenes lépésnek nevezte a felügyelőség intézkedését.

Azt elismerte, hogy nem fizettek bérleti díjat, ugyanakkor hozzátette, hogy, amikor annak idején a polgári védelemtől megkapták hasznosítás céljára az ingatlant, olyan szerződést kötöttek, melynek értelmében nekik kellett karbantartani, látogathatóvá tenni a labirintust.

Új tárlat a méltatlannak nevezett kiállítás helyett

Az új vezetőség még augusztusban megállapította, hogy a Labirintus Reneszánsz sziklaterében folyó, vörösborral működtetett Mátyás Borkút környezetében erőteljes szaghatás érzékelhető, a falakon pedig jelentős kiterjedésű szürke penészgomba-tenyészetek láthatók. Emiatt szakértők bevonását kezdeményezték, illetve a járatrendszer állékonyságának és biztonságosságának vizsgálatát is megkezdték.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Budai Vár alatti barlangrendszer hévizes feltörések és kimosódások révén jött létre, nagysága világviszonylatban egyedülálló. Az 1980-as évek elején itt, a mostani Budavári Labirintusban kapott otthont az első magyar panoptikum, az 1997-es rekonstrukciós munkálatok nyomán pedig több mint 4000 négyzetméteren kiállítási helyiségeket alakítottak ki. Az újra megnyitott labirintusban a Budapesti Történeti Múzeum által átadott középkori kőemlékekből álló kiállítást mutatnak be, mely mindennap délelőtt tíztől este hét óráig látogatható. Ha megismernél még egy titkos, föld alatti helyet Budapesten, kattints ide!

Forrás: mti.hu. Képek: mti.hu, Máthé Zoltán,

Szerinted is méltatlan volt a korábbi kiállítás?

Ezt is szeretjük