Az ilyenek miatt utálják külföldön a turistákat - A 7 legdurvább illemtanbaki
A nyaralás során se feledkezz meg az illemről, vannak alapvető normák, melyeket illik betartani.

csalodott ferfi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha külföldre mész nyaralni, az országhatáron kívül egyfajta kulturális választóvonalat is átlépsz, hiszen nem is kell olyan messzire utaznod ahhoz, hogy a nálunk megszokottól egészen eltérő szokásokkal és viselkedésmódokkal találkozz.

Bulgáriában például könnyen összezavarhat, ha fejcsóválás mellett helyeselnek, mint ahogy a horvátok is kellően vendégszeretőek ahhoz, hogy sértésnek vegyék, ha valaki udvariasan felajánlja, hogy elmosogat. A távoli országok kultúrája pedig merőben más lehet a megszokotthoz képest, elég például az arab országok nőkhöz való viszonyulását vagy egyes ázsiai nemzetek bonyolult gesztusrendszerét alapul venni.

Az alapvető normák mindenhol érvényesek

Szerencsére a nyaralóktól senki nem várja el, hogy a célország etikettjét és prokotollkódexét betéve ismerjék, az alapvető viselkedési normákat azonban illik betartani. Utóbbiakról sokan hajlamosak megfeledkezni, és a vakáció ideje alatt a mindent bele elv alapján szeretnék levezetni év során felgyülemlett feszültséget, emellett az állandóan rájuk nehezedő felelősségtől is szívesen szabadulnának meg.

Mindez érthető, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a nyaralóhely többi látogatója is pihenésre és kikapcsolódásra vágyik, ami nem feltétlenül jelent egyet néhány, a szálláson hangoskodó és túlságosan is felszabadult szomszéddal.

A külföldiek vendégszeretetével sem illik visszaélni, nem beszélve arról, hogy az illetlenül viselkedő turistákat sokan hajlamosak nemzetiségükkel azonosítani, és előbbi alapján általánosítani.

Az, hogy valaki hajlamos megfeledkezni magáról, persze nem országfüggő, mindenhol akadnak tökéletesen udvarias emberek, és olyanok is, akikre ez kevéssé jellemző. Ha azonban előbbiek közé szeretnél tartozni, a legalapvetőbb illemszabályokat külföldön is tartsd be.

A legsúlyosabb hibák külföldön

Bár az illemszabályok országonként is eltérőek lehetnek, következzenek most azok, melyek mindenhol általános érvényűnek számítanak, illetve a hibák, melyek alapján igen gyorsan ítélkezhet a fogadó ország, valamint a többi turista.

Ezt is szeretjük