Így néz ki Mexikóban a földönkívüliek városa

Lenyűgöző képek!

Úgy tartják, a mexikói Palenque városának nem kevés köze van az idegenekhez.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A maja kultúrában rengeteg olyan, szokatlan elem található, mely máig megmagyarázhatatlannak számít, így sorra születnek a különféle, furcsábbnál furcsább elméletek arról, vajon mi is volt e különös nép titka. A mexikói Palenque romvárosa is a legnagyobb rejtélyek közé tartozik, nem véletlenül emlegetik úgy a települést, mint a földönkívüliek városát.

Palenque romjai
Vallási épület Palenque-ben
Az egykori király, Pacal maszkja
Kőfaragás Palenque-ben

Furcsa felfedezés a dzsungelben

A különleges helyet egy amerikai és egy angol fedezte fel, akik 1840 áprilisában, őserdei expedíciójuk során egy, a kutatók által még érintetlen várost pillantottak meg.

John Stephens és Frederick Chatherwood - egy ügyvéd és egy illusztrátor - a sűrű növényzettel benőtt templomok és vallási épületek láttán felismerték, hogy az ősi maja kultúra utolsó építészeti remeke az a csoda, ami előttük megmutatkozott. Egy vallási központ került elő, mely hosszú és kitartó régészeti kutatómunka után fedte csak fel titkait.

Föld alatti kripta

Mintegy 108 évvel a felfedezés után a Feliratok Templomában, a valószínűsíthető városközpont köré emelkedő három piramis egyikének csúcsán Alberto Ruz Lhuillier mexikói régész új, jelentős felfedezést tett.

A templom belsejében a régész olyan kőlapokra talált rá, melyek nyílásaiba csak egy kéz férhetett be. Amikor felemelték a lapokat, egy titkos átjáró tárult eléjük. Ez egy sor föld alatti terembe vezetett, ahol, mint az ókori egyiptomi sírkamrákban, vázákat, gyöngyből és jádéból készült tárgyakat helyeztek el.

Mindaddig azt feltételezték, hogy a dél-amerikai piramisok kizárólag vallási szerepet töltöttek be, azonban ebben az esetben az általános elv felülíratott. A lépcsősor végében egy kriptát rejtő ajtó nyílt, melynek falait beborították a féldombormű díszítések és a feliratok. Még hosszú évszázadok múltán is felismerhető volt az éjszaka kilenc urának halvány alakja, illetve a maja kultúra kilenc alvilágának őre.

Az űrhajós kő

A történetnek azonban ezzel még nincs vége. A kripta közepén állt ugyanis egy szarkofág - mint a későbbiekben kiderült, Pacal király maradványaival. Ő, aki naggyá tette Palenque-t, egy gyönyörű zöld jádemaszkkal feküdt a sírban. Az igazi meglepetést azonban a sírkövet díszítő féldombormű okozta: félig fekvő férfit ábrázolt, amint egy füstöt vagy tüzet kibocsátó tárgyat vezetett.

A híres űrhajós kő

A paleoasztronautika hívei egy modern pilótát vagy egy űrhajóst vélnek felfedezni ebben az alakban. Ennek bizonyítékaként a maja férfi orrlyukaiból távozó jeleket említik, melyeket két, modern géphez kötött csövecskékként értelmeznek. Az alak keze pedig szerintük mintha pontosan olyan botkormányt fogna, mely repülőgépeken vagy űrhajókon található.

Mindemellett olyan elméletek is napvilágot láttak, miszerint maga Pacal király volt idegen, a város pedig ennek köszönhette rendkívüli fejlődését és csillagászati ismereteit. Egyesek szerint különös, zöld maszkjának vonásai is erre utalnak.

Turisták zarándokhelye lett

Az úgynevezett palenque-i kő egyike azoknak a régészeti leleteknek, melyekről napjainkban a leggyakrabban beszélnek. Titokzatos múltbéli történet vagy csupán a képzelet szüleménye lenne ez a síron talált ábrázolás? Egy dolog bizonyosnak tűnik: a férfi a repülés mozzanatát ábrázolja.

A festői romváros

Míg azonban egyesek számára az űrből, sugárhajtású géppel érkező idegen lehet, mások a király lelkét vélik látni benne, akinek el kellett utaznia a már földöntúli magasságokba megtért őseihez.

Ami először csupán a rajongói képzelet szüleményének tűnt, mára tanulmányok témájává vált, ámbár a hivatalos régészeti álláspont nem ismeri el. Mindennek ellenére - vagy épp ezért - Palenque-t az év minden szakában ellepik a rejtélyekre kíváncsi turisták.

Kép: habulin-mo-ako.blogspot.com.

Cikkünk Irene Bellini és Danilo Grossi Rejtélyek birodalma című könyve alapján készült.

Titkos helyek, kivételes képességű emberek, különös tárgyak, írások, jelek, olyan rejtélyek, melyekre a józan ész képtelen magyarázatot adni, bár az emberek a kezdetektől fogva keresték a válaszokat. A könyv egy magával ragadó utazásra invitál, melynek során különböző korszakokba és kultúrákba kalauzol el - fedezd fel a kötet segítségével a világ legtitokzatosabb oldalát!

Kiadja a Kossuth Kiadó.
A könyv ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük