Így néz ki a rejtélyes magyar Sárkányfej

Petőfi koporsója, Gyémántpalota és a híres Sárkányfej - csak néhány azon titokzatos látnivalók közül, melyeket itt megcsodálhatsz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miskolcról a Sajó, illetve a Bódva völgyében futó főutakról egyszerűen megközelítheted hazánk páratlan látnivalókban gazdag, varázslatos földalatti labirintusát, az Aggteleki-karszt különleges világát, mely az 1985-ben létesült Aggteleki Nemzeti Park területén található. Jósvafő és Aggtelek között igazi kanyargós hegyi szerpentineken autózhatsz, amennyiben nem vonattal utazol, mellyel szintén könnyen elérheted a helyet.

A Baradla-barlang cseppkövei (forrás: hu.wikipedia.org, Petrusbarbygere)

Változatos barlangtúrák

A Világörökség részét képező karsztrendszer egyik leghíresebb barlangja, a Baradla-barlang területén számos hosszabb-rövidebb túra útvonalát bebarangolhatod, attól függően, milyen erőnléti állapotban vagy, és mennyire kedveled a kalandokat.

A rövidebb túrák egy-két kilométer hosszúságúak, az izgalmakra és nagyobb fáradalmakra is vállalkozók azonban egy hét kilométeres szakaszt is bejárhatnak, többek között olyan részeken, melyek felszínét időnként némi víz borítja, ráadásul a hosszabb út agyagos, és helyenként kivilágítatlan részeken vezet át - a barlang hosszúsága összesen 25 kilométer.

Jósvafőről barlang- és falutúra egyaránt indul. Az alábbiakban a bárki által könnyedén teljesíthető aggteleki rövid túrát ismerheted meg, mely kényelmes sétával is bejárható egy óra alatt, és csodálatos élményt kínál minden kirándulónak.

A Csontváztermen és a Styx-patakon át

A túra első állomása a Csontvázterem, mely nevét az itt feltárt ősembermaradványokról kapta. Az Acheron-patak vezeti tovább utadat a Teknősbékaterembe.

Sétány a barlangban (forrás: anp.hu)

A terem érdekessége és egyben névadója a teknősbéka formájú képződmény és a barlang mennyezetéről lelógó Anyósnyelv, mely kétszínű - az igazi Anyósnyelv a Retek-ágban van, mérete többszöröse az itt láthatónak -, valamint az Országtábla, melybe hajdanán a régi kutatók és látogatók belekarcolták a nevüket, de ezek ma már csak homályosan láthatók.

A barlang mennyezetéről változatos színű, apró gyermekcseppkövek nőnek - bár ezek is legalább néhány száz évesek. Megfigyelheted, hogyan lógnak végükön az őket hizlaló vízcseppek, és hogyan változik a szemed láttára a természet.

Továbbhaladva a Tükörtermen vezet át az út a Hangversenyterembe. Itt találkozik a két barlangi patak, a már említett Acheron és a sejtelmes nevű Styx, és itt ágazik el a hosszú és rövid túrákon részt vevők útja is. A Hangversenyteremben valóban rendeznek hangversenyeket, sőt, még esküvőket is. Felülmúlhatatlan élmény itt a zenehallgatás, különösen, ha a dallamokat a háttérben fényjáték is kíséri. Szintén a patakmeder mentén találod a híres Sárkányfejet is.
 
A mérges tekintetű Sárkányfej (forrás: nordtour.hu)

Régészeti szempontból az egyik legérdekesebb hely a túra során a Feketeterem: a valaha itt élt ősemberek cölöpházainak maradványaira bukkantak rá a kutatók, melyek egykor a lecsepegő víz ellen nyújtottak védelmet. Ebben a barlangrészben csodálhatod meg a 13 méter átmérőjű Óriásoszlopot, továbbá az Óriáslábnyom névre keresztelt képződményt.

Élet a barlangban
Bármily hihetetlen, az élőlények számára mostohának tűnő körülmények ellenére 1932-ben már több mint kétszáz itt élő fajt jegyeztek fel a tudósok. Mára ez a szám megduplázódott, és a kutatások szerint majdnem ötszáz különböző faj él a barlang falai között. Igaz, az állatok nagy része szemmel alig, vagy nem is látható, de még így is büszkélkedhet a barlang olyan élőlénnyel, mely kizárólag itt honos. Ilyen a magyar vakfutrinka és az aggteleki vakbolharák, melyet szerencsés esetben te is felfedezhetsz a barlang patakjaiban.

A Tigristeremtől a denevérekig

A Denevér-ágon keresztülsétálva érsz el a Tigristerembe, ahol a névadó Tigris, a Búsuló juhász, a Gyémántpalota és a Széchenyi-emlékoszlop áll. Ezt követően az Oszlopok csarnokába érsz, mely monumentális képződményeivel pillanatok alatt ámulatba ejt.

A Tigristerem (forrás: anp.hu)

A 13 aradi vértanú oszloperdeje, Petőfi Sándor koporsója és fejfája, feljebb haladva pedig a Fenyveserdő és a Kínai pagoda kápráztatja el a látogatót. E teremben áll a Xilofon is, mely egykoron hihetetlen csengő-bongó hangot adott.

Mára azonban annyira elkopott a cseppkő, hogy még hozzáérni is tilos, így be kell érned azzal, hogy túravezetőd megerősíti, a képződmény egykoron valóban csodálatosan zenélt. Egy szűkebb hasadékon átjutva érsz be az Éléskamrába, ahol sonka, szalonna, kolbász és szalámi csüng alá, persze mindez mészkőből. A Díszterem látványossága a Csepegő vaníliafagyi és az alatta békésen ücsörgő, hatalmas Béka.

A terem onnan kapta a nevét, hogy a leendő barlangászokat kollégáik e helyen avatják fel. Az út a Csipketeremben ér véget, ahol nem árt óvatosan közlekedni - főleg a téli időszakban -, hiszen a figyelmetlen látogató könnyen felzavarhat egy-egy mennyezetről lelógó, békésen szunyókáló denevért.

Az élményekben gazdag séta után a napfényre kiérve ajánlatos napszemüveget venni, mert a barlang félhomályában a szem hozzáidomul a sötétséghez, így a nappali fény pár percig bántó lehet.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

templom
  • olaszország
  • franciaország

A világ 7 földalatti csodája

Ezt is szeretjük