Igazi luxusban él a cigánykirály: úgy döntött, turistákat enged palotájába

A romániai Florin Cioabă jellegzetes otthonát bárki megnézheti.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Florin Cioabă, a romániai cigánykirály 2011 januárjában döntött úgy, hogy palotáját megnyitja a turisták előtt, saját elmondása szerint - ahogy arról a Transindex.ro tudósított - azért, mert igen nagy volt az érdeklődés az épület iránt, ugyanakkor azt is sokan szerették volna tudni, miként is él az az ember, aki az említett címet viseli.

Florin Cioabă
A palota kívülről
És belülről

A leghíresebb cigánykirály

Cioabă jelenleg is a romániai cigánykirály, a címet pedig, melyet édesapjától örökölt, 1997 óta viseli. Ezzel a romániai cigány közösség vezető alakja, emellett nevezte már magát minden cigányok királyának is. Neve a nyugati médiában is ismert, egyrészt, mert számtalan alkalommal kiállt a romák érdekeiért, emellett azonban botrányáról is híres, több hírcsatorna beszámolt arról, hogy lányát 12 évesen házasította ki.

Az ügy miatt Cioabă a BBC-t is beperelte. Talán ez is közrejátszott azonban abban, hogy nagyszebeni palotájára egyre többen kíváncsiak, és az a városnak épp olyan nevezetességévé vált, mint a székesegyház vagy épp a várostorony.

Milyen is egy romapalota?

Hasonló palotákat a romák az 1989-es rendszerváltás óta építenek, céljuk pedig az épületek kivitelezésével az, hogy egy közösségen belül megnyilvánuljanak, versengjenek a többi családdal, és túlszárnyalják egymást, valamint kifejezzék az életörömöt, a szabadságot és a gazdagságot.

Az épületek jellegzetes pompája inkább szól a roma közösségnek, mint a kívülállónak, bár utóbbiak felé is azt az üzenetet szeretnék közvetíteni, hogy kitörtek abból a skatulyából, mely szerint örök vándorok, akik ekhós szekereken járják a világot.

A romapalotáknál megfigyelhető a túldíszítettség, valamint a sajátos eklektika, erkélyeket, oszlopokat, tornyokat és kupolákat egyaránt látni rajtuk, ugyanakkor jellemző rájuk a tagoltság és a szimmetria, valamint gyakran az is, hogy a díszítés mindössze az utcafrontra korlátozódik.

Meg lehet nézni belülről is

Csakúgy, mint a paloták nagy része, Cioabă otthona is több szintből áll, míg azonban az alsók téglából, betonból épültek, a felső részt fából alkották meg - a tető a legtöbb esetben bádog. A színes, cikornyás palotákhoz képest a cigánykirályé diszkrétnek mondható, leszámítva méretét és jellegzetes tornyait, valamint a rajta álló feliratot, a Palatul imperialt, melynek jelentése császári palota.

A turisták természetesen nem járhatnak be minden helyiséget, azonban megnézhetik az olyan királyi tárgyakat, mint az ékszerek vagy épp a trónnak nevezett szék. Cioabă mindemellett egy roma ételeket felszolgáló vendéglő megnyitását is tervezi a palota közelében. Kíváncsi vagy arra a helyre is, melyet a cigánykirály pesti palotájának neveznek? Kattints ide!

Forrás: transindex.ro. Képek: www.balkaninsight.com; Mircea Dan Opris; churry-burry.ro/news.

Megnéznéd a palotát?

Ezt is szeretjük