Luxusszálloda a magasban
A hely, ahová csak szekérrel tudták felhordani a környékbeli építőanyagot
Ismerd meg a grandiózus hotelt. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánk legmagasabb pontja, a Kékestető szomszédságában, a 964 méter magas Galyatetőn található Magyarország legmagasabban fekvő, üzemelő szállodája, a felújított Hunguest Grandhotel Galya.

75. születésnapját ünnepli a megújult Hunguest Grandhotel Galya****

A hotel 1937-ben készült tervek alapján 1939-ben épült, egy öthektáros erdő és zöldterület központi részén. A korabeli luxusszálloda építéséhez minden építőanyagot szekérrel hordtak fel a környező településekről. A luxus mivoltot igazolja az is, hogy több melléképületben külön sofőr-, illetve cselédlakásokat alakítottak ki az előkelő vendégek alkalmazottjainak elszállásolására.

További érdekesség, hogy már az átadáskor megvolt az uszoda, amelyhez a vizet lajtos kocsikkal hordták fel Gyöngyösről. Az épület a Mátrára jellemző, szürke színű, a szélsőséges időjárási hatásoknak is ellenálló terméskőből épült - jellegzetes színvilágával és a kőépület összképével összetéveszthetetlen, a fotókon, festményeken könnyen felismerhető.

A 20. század kiemelkedő alakjai a hotelben

Amikor a szálló történelméről beszélünk, meg kell említenünk neves vendégeit is: többek között Illyés Gyula, Németh László, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Honthy Hanna vendégeskedett a Grandhotelben. Legnevezetesebb vendége azonban Kodály Zoltán volt, aki csaknem 15 éven át számottevő időszakot töltött feleségével együtt a hotel falai között. Az ötvenes évek végétől haláláig évente három-négy hónapon át lakott a nekik fenntartott apartmanban.

Kultúrtörténeti érdekesség, hogy Kodály itt komponálta a Csendes misét, illetve galyatetői emlékeiből született a Mátrai képek című híres kórusműve. Ha a szállodában jársz, keresd fel a Kodály-emlékszobát, melyet a zeneszerző tiszteletére hoztak létre, és ahol hozzá kötődő relikviákat, fotókat és egyéb érdekességeket őriznek. A hotelben forgatták 1940-ben a Havasi napsütés című filmet Tolnay Klári, Turay Ida és Csortos Gyula főszereplésével.

A hegységre jellemző klíma, a magashegyi levegő, a megóvott természeti környezet a szállodát kiváló üdülőhellyé teszi. Bár a megépítése óta eltelt évtizedekben a szálloda történetéhez átalakítások, felújítások is hozzátartoztak, a belső terek felületein máig őrzi az igényes, időtálló burkolatokat, mint például az uszodatér oszlopait borító sötétkék Zsolnay-kerámia burkolatot vagy a közösségi terek kiváló minőségű műmárvány oszlopait.

A hotel külső megjelenése változatlanul impozáns és egyedi, az időközben végzett átalakítások jól illeszkednek az eredeti elképzelésekhez.

És még mitől különleges a Grandhotel? Az egykori földszinti termek - Kodály és Vidróczki - fölszabadításával a recepciótól az éttermi előtérig húzódó pompás közösségi tér alakult ki. A hegyvidéki szállodában még inkább meghatározó hangulatú, kedves kandalló is kiszabadult így.

A megújult kerti bioszauna mellett nemrég adtak át egy kerti élményfürdő-medencét. A természet megejtő közelségében a csodás mátrai panoráma szolgál háttérként a boldog semmittevésnek.

Ezt is szeretjük