Horvátország legszebb lakatlan szigetei, mesés tengerpartokkal

Fedezd fel őket!

Horvátországban gyöngyszem búvóhelyekre lelhetsz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Horvátország 651 lakatlan szigete közül némelyik szebb napokat is megélt - de már nagyon hosszú idő eltelt azóta, hogy utoljára éltek rajtuk. A gazdag múlt nyomai sok helyen láthatók, az elhagyott szigetek továbbá különös varázzsal bírnak, a nyüzsgő turistaparadicsomoktól való elszakadáshoz pedig tökéletes úti célt jelentenek. Íme, a legszebbek.

Szikla Brusnik partjainál
Brusnik

A nyílt tenger szigete: Brusnik

Bár Vis és Bisevo is a nyílt vízen van, általában nem ezeket sorolják a nyílt tenger szigetei közé, sokkal inkább Brusnikot, Lastovót, Svetacot, Jabukát. Lastovón kívül mindegyik lakatlan, bár némelyiken még működnek világítótorony-szolgálatok. A szigetekről naponta egy hajójárat indul a szárazföld felé, így az utazóknak olyan érzésük támad, mintha a világ végére tévedtek volna.

A lakatlan Brusnik Vistől nyugatra található, tengerszint feletti magassága 12 méter, illetve 300 méter hosszú és 150 méter széles. Gyér növényzete főleg fűből áll, földöntúli szépsége mégis magával ragadja a turistákat. Brusnik délkeleti és északnyugati oldalánál néhány kisebb sziklazátony terül el.

A délkeleti part mentén több kis öböl is meghúzódik, melyek kikötésre kiválóan alkalmasak. Egy különös jelenség is megfigyelhető a sziget környékén, a mágneses deviáció. Az iránytűk itt eltérnek a szokásos északi iránytól, így a hajósoknak érdemes elővigyázatosabbnak lenniük.

Bejárat egy meseszép nemzeti parkba: Ravni Zakan

A Kornatok a Földközi-tenger legtagoltabb és egyik legismertebb szigetcsoportja. Északnyugat-délkeleti irányban, 300 négyzetkilométeren terül el.

A Kornatok-szigetcsoport 152 szigetet, szigetecskét és sziklazátonyt foglal magában. Ezek egyike a Ravni Zakan is, a 955 méter hosszú, 790 méter széles és 0,22 négyzetkilométer területű sziget, mely szezonális határátkelőhely.

Ravni Zakan
A nemzeti park bejárata a sziget

Itt fogadják a Kornati Nemzeti Park látogatóit, de a horvát területű vizekre behajózó hajósokat is. A Zakan-öbölben van a nemzeti park recepciója, itt található a tájékoztatóközpont, a vámhivatal, a pénzváltó és az étterem. Az öböl jól védett minden széltől, híresen biztonságos kikötő.

Bár a sziget az év nagy részében lakatlan, és állandó lakosai nincsenek, található itt egy körülbelül 20 főt befogadó kemping is. Fürödni a Zakan-öbölben lehet, innen indul a hegyi ösvény is, mely a kilátóhoz vezet. A Zakan-öböl előtt további apró, lakatlan szigetek sorakoznak, többek között a Kameni Zakan, a Zakanac és a Jancar.

Filmbe illő díszletek: Mana

Levrnaka és Piskera között található Mana, a turisták egyik legkedveltebb célpontja a Kornatokon. A sziget a tudományos álláspontok szerint 15 ezer évvel ezelőtt keletkezett a hirtelen felmelegedés és a sarki jégsapkák olvadásának következtében. Ekkor a szárazföld jelentős része víz alá került, közöttük a Mana is, melynek csúcsa alkotja a ma látható természeti csodát.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Manán még mindig állnak a Háborgó tenger című film díszletei, melyeket 1961-ben egy német filmgyártó cég építtetett. A díszlet egy ókori város romjait idézi, ezért még mindig vonzza a látogatókat. Már régóta tervezik az eltávolítását, de még mindig nem történt meg. A szigeten egy érdekes domborzati jelenség, a korona is megfigyelhető, mely egy sajátos peremet jelent a partok mentén.

Mana
Csak a föld és a tenger

A Manán található a Kornatok legnagyobb koronája, 1350 méter hosszú, illetve 68 méter magas. A kilátóból, ahová kijelölt turistaút visz, tökéletesen látszanak a külső kornati szigetek. Ha még több apró kis szigetben akarsz gyönyörködni, kattints ide!

Képek: www.jabuka2008-ups.bloger.hr; boatabout.de; www.konobapiccolo.co.cc; www.forum-kroatien.de.

Cikkünk Carlo Rosandic Horvát szigetek című könyve alapján készült.

Horvátország kis ország, mely azonban a világ egyik leghosszabb tengerpartját és az Adriai-tenger talán legszebb, ezernyi szigettel tarkított részét mondhatja a magáénak. Az Adria ezernyi szigetének szépsége varázslatos. A sok kis öböl, a kellemes strandok, a kristálytiszta víz, a napsütés mind-mind élményt ígérnek, és ehhez értékes kiegészítés is járul: a történelmi és kulturális emlékek, a néphagyományok és a gazdag folklór. Az Adria horvát oldalán a szigetek szeretettel és vonzó kínálattal várják az odalátogató turistákat. A könyv ebből nyújt ízelítőt.

Kiadja a Kossuth Kiadó.
A könyv ára forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük