Elképesztő dolgot találtak a föld alatt: ez Horvátország legújabb csodája
A régészek hatalmas, ősi épület maradványaira bukkantak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy 4. vagy 5. századi kora keresztény bazilika maradványaira bukkantak horvát régészek Délkelet-Szlavónia legnagyobb városa, Vinkovci közelében - adta hírül az MTI.

Utca Vinkovciban
Lelőhely a városban
Egy korábbi lelet

A terület a Duna és a Száva folyó között már 8500 éve lakott volt. A római korban a Cibaliae nevű város feküdt Vinkovci helyén, majd a 3. században püspöki székhely volt, Szent Eusebius és Szent Polion lakhelye. A most feltárt bazilika a feltételezések szerint Szent Polion temploma volt.

Hatalmas komplexumot találtak meg

Az archeológusok geofizikai módszerekkel, georadarral, magnetométerrel, mikroszeizmikus mérésekkel találták meg csaknem két és fél méter mélységben a föld alatt, mintegy 15 ezer négyzetméter területen a kora keresztény komplexumot, a nagy templom falait és a kísérő objektumokat, így a nyolcszögletű keresztelő medencét, valamint több sírt - írta a politikaplus.com nevű horvát honlap.

Hrvoje Vulic, a horvát régészcsoport vezetője szerint ezekkel a korszerű eszközökkel kapavágás nélkül földeríthető, hogy mi húzódik a mélyben. Emlékeztetett a kiváló vinkovci archeológusra, Josip Bunsmidre, aki a mostani lelőhely közelében nagy mennyiségű követ, téglát tárt fel, valószínűleg a Polion-templomhoz tartozó maradványokat.

A háború miatt maradt meg épen

A kilencvenes években a délszláv háború konzerválta a lelőhelyet, mert a közelében húzódott a frontvonal, és megközelíthetetlen volt később is, mert aláaknázták a területet, és csak három éve kezdődhetett meg újra a régészeti feltárás.

A vezető régész megjegyezte, hogy a talált anyagok, így a márvány is megerősíti, hogy a terület a mediterrán kultúrkörhöz tartozott.

Vinkovciban tártak föl áprilisban egy római korból való, mintegy 50 darabos ezüst luxus étkészletet is, melyet bemutattak a nyár elején a zágrábi iparművészeti múzeumban. Ha a feltárás munkálatai befejeződnek, az ősi bazilika jelenléte is fellendítheti a város idegenforgalmát, már most sokan érdeklődnek utána.

Képek: www.skyscrapercity.com; www.world-archaeology.com.

Melyik a kedvenc helyed Horvátországban?

Ezt is szeretjük