Csodálatos rejtett horvát öböl: Európa legszebb strandját itt találod

A horvát Stiniva-öböl olyan szép, mintha nem lenne valóságos.

Stiniva
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gigászi sziklafalak ölelik körbe a mesebeli kék öblöt, a meredélyek résén át pedig csak egy szűk metszete látszik a tiszta égnek és a csillogó tengernek – mintha filmet néznél, de ez még annál is jobb, mert ez a valóság. Nem csoda, hogy a kis horvát Stiniva-öböl elnyerte Európa legszebb standjának a címét.

A Stiniva-öböl Vis szigetnek legszebb partja, ez a kis, kagyló alakú, kavicsos szakasz igen népszerű, de mivel a megközelíthetősége nem a legjobb, mégis kevesen látogatják, így úgy érezhetjük, csak a miénk a gyönyörű táj.

Európa legszebb tengerpartja

A Stiniva-öblöt autóval Rukavac vagy Vis irányából közelítheted meg. A kocsit a szirt tetején lévő parkolóban kell hagynod, és onnan gyalogszerrel ereszkedhetsz le egy kis ösvényen az öbölbe. Ez a séta nagyjából húsz percet vesz igénybe, de megéri. Azonban kisgyerekkel érkező családok esetében talán érdemesebb a vízi útvonalat választani. A környező kikötőkben lehet hajót bérelni, vagy befizetni olyan túrákra, melyek érintik az öblöt. Ez már csak azért is megéri, mert a partszakasz mesebelien gyönyörű.

stiniva8

Az öböl kavicsos és lassan mélyül, egészen pici, így már pár ember is tömegnek tűnhet, ezért meg kell próbálni úgy időzíteni az érkezést, hogy elkerüljük a többi turistát. Ebben a helyi hajósok és lakosok biztosan tudnak segíteni, és akár tanácsokat is adhatnak, milyen csodaszép öblöket nézzünk még meg a szigeten.

stiniva4

Ha hosszabb napozást tervezel, érdemes hozni magaddal napernyőt, mert kevés az árnyék, és nagyon tud égetni a nap. Viszont az öböl partján áll egy tündéri bár, ahol frissítőt és ételt is vehetsz.

Mit találsz még Visen?

Vis nyugalmas kis szigete messze található a szárazföldről. Splitről lehet ide eljutni komppal. Az állandó lakosok száma annyit sem ér el, hogy Magyarországon jó szívvel városnyinak lehessen nevezni. A természet viszont mesebelien szépséges. Elsősorban azok számára lehet vonzó a környék, akik nyugalomra vágynak, mert összesen két nagyobb városka található itt: Vis és Komiža.

stiniva2

Visen számos görög emléket látogathatsz meg, és ha szereted a régészetet, a város múzeumában számtalan izgalmas leletet őriznek az antik időkből, mivel az ókorban az Issa nevű görög kolónia állt itt, de itt hagyták a nyomukat a rómaiak is.

Ha itt töltöd a nyarat, érdemes lehet autót, mopedet vagy biciklit bérelned, mert úgy lehet a legjobban körbejárni a sziget apró, érintetlen öbleit, és megtalálni a legkevésbé látogatott strandokat, az igazi eldugott gyöngyszemeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A búvároknak is jó desztináció lehet, mert a közelben rengeteg II. világháborús hajóroncs és egyéb merülőhely található. A tengeri élővilág pedig egyenesen lenyűgöző errefelé.

Itt is búvárkodhatsz

Más szuper búvárhelyeket is találhatsz Horvátországban. Még akkor is érdemes megnézni őket, ha eddig még sosem merültél, mert kezdőknek is ideálisak.

A képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük