Ha nincs a kocsiban, és átléped a határt, óriási bírságra számíthatsz: itt veszik a legkomolyabban

Van olyan ország, ahol télen hatalmas bírság járhat a hólánc hiányáért.

holanc-auto-csomag

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az útviszonyok télen sokat változhatnak az enyhébb évszakokban tapasztalt állapotokhoz képest. A hidegebb hőmérséklet veszélyei közé tartozik a csúszós, jeges út, de akár hótorlasz, tejköd is előfordulhat. Néhány tartozék, így egy hólánc is elengedhetetlen lehet, különösen külföldi utazás esetén.

Magyarországon jelenleg nem kötelező, ám erősen javasolt 7 Celsius-fok alatt téligumira cserélni a nyári szettet, amely erősebb tapadást biztosít az ónos eső utáni jeges utakon is - nézd meg korábbi cikkünkben azt is, hogyan vezethetsz biztonságosan ónos eső után!

A hólánc használata

A téligumi mellett több szomszédos országban kötelező tartozéknak számít a hólánc az autóban az év egyes időszakaiban. A szabályozás nem egységes, határátlépéssel járó utazás esetén érdemes előre tájékozódni az adott országban érvényes előírásokkal.

Ausztriában meglehetősen szigorú a szabályzás. Az országba lépő és azon akár csak áthaladó autósoknak is kell rendelkeznie november 1-jétől április 1-jéig hólánccal, hogy szükség esetén feltegyék azt

Az országban ezen időszakban télies útviszonyok fennállása esetén a személygépkocsiknál és a 3,5 tonna össztömegnél nem nehezebb tehergépjárműveken kötelező legalább 4 milliméter profilmélységű téligumival rendelkezni, vagy a meghajtott tengelyen hóláncot használni, utóbbira csak akkor van lehetőség, ha az úton összefüggő a hó- vagy jégréteg, így a lánc nem károsítja a burkolatot. A szigorúan ellenőrzött szabályt megszegők bírságra is számíthatnak, a tízezrestől akár a milliós tételig.

Szlovákiában a minimum 4 milliméter profilmélységű, teljes téligumi-szett használata kötelező, amikor az utat hó vagy jég borítja. Több mint 20 ezres bírság járhat a szabályszegésért. Tehergépkocsik számára más a szabály, nekik november 15. és március 31. között legalább a hajtott tengelyen kötelező a téligumi.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szlovéniában kötelezően előírt legalább két téligumi használata november 15. és március 15. közötti időszakban. Ha a hóréteg vastag, legalább 5 centiméteres, hólánc használata is kötelező, amelyet elméletileg már a határátlépésnél is kérhetnek ilyenkor bemutatni. Ennek hiányában akár vissza is fordíthatnak.

Romániában a téligumi használata kötelező, mégpedig november 1-jétől egészen március 31-éig. Amennyiben valaki nem tartja be ezt a szabályt, és egy baleset történik, mely bizonyíthatóan ennek hiányára vezethető vissza, súlyos, több tízezres, súlyos esetben akár százezres bírság is lehet a vége.

Horvátországban télies útviszonyok esetén kötelező minimum a hajtott tengelyen a két téli- vagy négy évszakos, 4 milliméteres profilmélységű gumiabroncs felszerelése. Jeges úton vagy legalább 5 centiméteres hónál kötelező a hólánc a kocsiban, mivel a táblával jelölt szakaszokon fel kell tenni azokat.

Szerbiában november 1-jétől és április 1-jéig kell figyelemmel lenni a szabályra, mely szerint kötelező a téligumi vagy a hólánc, ha az időjárási viszonyok azt indokolttá teszik.

Olvass tovább: kötelező tartozékok a kocsiban itthon

Szigorúan meghatározott, hogy milyen tartozékok, eszközök megléte kötelező a kocsiban. Ezeknek kell nálad lennie itthon.

Megbüntethet a rendőr, ha nincs láthatósági mellény a kocsiban? Kötelező és ajánlott tartozékok

Szigorúan meghatározott, hogy milyen tartozékok, eszközök megléte kötelező a kocsiban.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük