Hol a legolcsóbb most a benzin? Itt vedd meg, hogy kevesebbért utazhass

Az üzemanyagár csúcsokat dönt, ezért megint beindulhat a benzinturizmus.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Portfolio szerint az olajár emelkedése és a forint árfolyamának gyengülése miatt az előttünk álló hetekben ismét drágulhatnak majd a hazai üzemanyagok. A MOL Nyrt. legújabb emelésével a gázolaj átlagára már most 436 forintra, a benziné pedig 425 forintra nőtt. A folyamatos drágulás miatt pedig egyre több határ közelében élő autós dönt úgy, hogy ilyen árak mellett megéri átruccanni valamelyik szomszédos országba üzemanyagért.

Túlterhelt autósok

Ettől az évtől az autós háztartások terhei jelentősen magasabbak: már eleve hat-hét forinttal drágult az üzemanyag ára az áfakulcs emelkedése miatt, erre rátett még a forintgyengülés, ami idén már eddig is 20-25 forinttal növelte az árakat - mondta az Indexnek Markot Imre, a Forensis Autóklub elnöke.

Emellett megszűnt a négynapos, 1650 forintos autópálya-matrica, most már annak is minimum tíznaposat kell vennie - ez 2975 forintba kerül -, aki csak egy hétvégére szeretné használni az autópályákat. A költségeket pedig növeli a kötelező biztosítás után fizetendő baleseti adó, mely autóként akár naponta 83 forint is lehet.

Spórolunk a benzinen

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai arra engednek következtetni, hogy az autóforgalom igencsak visszaesett: a tavalyi év első háromnegyed évében több mint 6%-kal kevesebb benzin fogyott, és ezzel párhuzamosan nőtt a dízel népszerűsége, a teljes hazai üzemanyag-forgalom pedig még így is 2,42%-kal visszaesett.

A csökkenő magyar üzemanyag-fogyasztás oka részben a hatékonyságnövelés, az autós közlekedés visszaszorulása, valamint a benzinturizmus: a határ mellett élőknek így gyakran megéri átugrani a szomszédos országokba, feltankolni az autóikat.

Üzemanyagár a határon túl

A benzin kiskereskedelmi átlagára itthon a GKI Energiakutató előrejelzése szerint február 22-én 431 forint, a gázolajé pedig 439 forint lehet, de persze kutanként nagyobb eltérések is mutatkozhatnak, így várhatóan egyre többen választják majd a határon túli tankolást.

Az egyik legnépszerűbb tankolási célpont Ukrajna, ahol a Nagyutazas.hu adatai szerint februárban a 95-ös benzin literéért megközelítőleg 283 forintot, egy liter gázolajért pedig 268 forint körüli összeget kell fizetni. A szlovák szomszédoknál ennél jóval többet kérnek a kutakon: itt körülbelül 432 forintot ér a 95-ös benzin, a gázolaj litere pedig 409 forintot. A román határ túloldalán átlagosan 374 forint körüli a 95-ös benzin, illetve 394 forint a gázolaj literenkénti ára. Aki pedig az osztrákoknál szeretné teletölteni a tankját, annak a benzinnél 409 forinttal, a gázolajnál 406 forinttal kell számolnia literenként.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Szabálytalan tankolások - büntetnek érte

Az adóhatóság még tavaly ősszel hívta fel a figyelmet közleményében a benzinturizmushoz köthető feketeimportra: a hazai jövedéki szabályozás értelmében ugyanis más uniós tagállamokból, például Ausztriából magánszemélyeknek nincs lehetőségük folyékony tüzelőanyagot adómentesen behozni.

A gépjárművek üzemanyagtartályában és a gépjárművek rakterében tízliteres kannában kizárólag üzemanyag hozható be az Európai Unió valamennyi tagállamából adómentesen. Ezt azért hangsúlyozták, mert az elmúlt időszakban megnőtt az osztrák kutakon magyar turisták által vásárolt fűtőolaj mennyisége, amit sokan gázolaj helyett töltenek az autó tankjába üzemanyagként, olcsósága miatt.

Az ilyen tüzelőanyag üzemanyagtartályba való betöltése azonban a szomszédos országban is jogsértő cselekmény. Magyarországra pedig csak jövedéki engedéllyel lehet behozni, és jövedéki adót kell érte fizetni, amelynek mértéke ezerliterenként 97 ezer 350 forint. Aki mégis bevállalja az olcsó dízelpótlást, a minimum 30 ezer forintos bírság mellett a motor épségét is kockáztatja.

Te átmennél a határon olcsó benzinért?

Ezt is szeretjük