Hol a leggyönyörűbb az ősz az országban?

Nézd meg a képeket!

Hazánk kirándulóhelyei őszi ruhájukban pompás látványt nyújtanak. Nézd meg a legszebbeket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a nappalok egyre rövidebbek, és a hideg is a kelleténél jobban csípi meg az arcokat, az ősz a maga szomorkás bájával és parázsló színeivel képes a hétköznapokba lopni egy kis varázslatot azok számára, akik nyitottak arra, hogy elmerüljenek benne. Ha te is közéjük tartozol, kirándulj a következő helyekre, ahol az évszak különös szépséggel ruházza fel a tájat.

Ősz a Dunakanyarnál
Esztergom őszi pompában
Őszi köd a Bükk felett
Az Őrség ősszel

Dunakanyar

A Dunakanyar az év minden szakában lenyűgöző, az ősszel komótosan haladó folyót körülvevő, aranyba öltözött tájak azonban még különlegesebb látványt nyújtanak. Nem véletlen, hogy a DunaEsztergom és Budapest közötti szakasza ilyenkor is az ország egyik legfontosabb turisztikai célpontjának számít. A fák és bokrok pirosban és sárgában pompáznak, az avart ellepi a megannyi lehulló levél, a lenyugvó nap színei pedig egybeolvadnak a tájjal.

A Duna e szakaszát övező hegyvidékek megannyi parkerdőt, vadrezervátumot, folyóparti pihenőhelyet, eldugott kis szigetet és természeti ritkaságot rejtenek, emellett a táj művészettörténeti és történelmi emlékeit tekintve is hazánk egyik leggazdagabb vidékének számít. Ha csendes andalgásra és pompás épületekre vágysz, Szentendrét vagy Vácot vedd célba, ha pedig a reneszánsz hangulatában merülnél el, Visegrád jelenti az ideális úti célt, ahol talán legteljesebb pompájában mutatja meg magát az őszi Dunakanyar.

Bükk

A közel 100 ezer hektáros, barlangokban és forrásokban bővelkedő Bükk hazánk legnagyobb összefüggő erdőterülete, mely az ősz színeibe burkolózva is az egyik legvadregényesebb kirándulóhelyet jelenti itthon. A vörösben és narancsban játszó lombkoronák alatt húzódó sétautak bejárásán túl olyan látnivalókat csodálhatsz meg, ha erre ejted meg az őszi túrát, mint a 959 méter magas Istállós-kő, melyet a Bálvány-kő és a Tar-kő követ, vagy a hegység egyik legszebb része, a Bükk-fennsík, melyet meredek sziklafalak és lejtők zárnak körül.

A Bükknek mindemellett számtalan barlangja ismert, melyek közül több szakképzettség nélkül is látogatható. A táj szépsége, a friss levegő, a növények és állatok színes kavalkádja mind felejthetetlen élményt nyújt a bakancsos látogatók számára, csakúgy, mint a hazánk legszebb és legromantikusabb kirándulóhelyeiként emlegetett Lillafüred és Szalajka-völgy.

Őrség

Az ország legnyugatibb részén megbújó mesevilág történeti és néprajzi értékekben is bővelkedik, hagyományain kívül azonban igazi szépségét a természet adja, az utak fölött átnyúló fák, a végeláthatatlan erdők és a számtalan patak nyújtotta nyugalom, melyet a csendes elmúlás évszakának színei még békésebbé és varázslatosabbá tesznek.

Ha ősszel szeretnél belépni ebbe a sajátos festménybe, olyan kuriózumokat is kifoghatsz, mint a minden év októberben megtartott Őrségi Tökfesztivál, de máskor is számtalan csodát tartogat a környék. Velemér és Pityerszer vagy épp a Lugosi-patak vidékének bebarangolásán kívül érdemes a kézműves portékákat és a háztáji különlegességeket is szemügyre venni a híres szerek egy-egy portáján.

Badacsony

A Balaton egyik legmegkapóbb természeti csodáját jelentik a tanúhegyek, melyek közül is talán Badacsony a legismertebb, mely azonban nem csak a nyár esti, borban gazdag összejövetelek és a napolaj illatával fűszerezett naplementék hangulatával képes megannyi turisták lábaihoz vonzani. A hegynek és az alatta megbújó településnek ősszel is megvan a sajátos bája.

A Balaton-parti séta után érdemes a hegy csúcsa felé venni az irányt, a 438 méteres magaslatra felvezető út során ugyanis nemcsak olyan természeti ritkaságok mellett haladhatsz el, mint a híres bazaltorgonák, de a helyi pincéket is meglátogathatod, ahol a badacsonyi szüret hangulatával is közelebbről megismerkedhetsz.

Badacsonyi bazaltorgona őszi díszlettel
Tokaji hegy ősszel

Tokaj-hegyaljai borvidék

A Tokaj-hegyalja olyan táj, mely ősszel élénkül fel igazán. Hazánk leghíresebb nedűjének otthona a világ első zárt borvidékének számít 1737 óta, központját, Tokajt pedig szinte az egész világ ismeri. A környéken a Zemplénőszi gúnyába öltözött lankái is megannyi túraútvonalat rejtenek, azonban az is felejthetetlen élmény, ha meglátogatod a több száz méteres pincelabirintusokat, és a magyar borok előtti tiszteletadás jegyében Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya környékén barangolsz.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ha pedig a környező őszi tájak szépségét a maga teljességében akarod magad előtt tudni, érdemes felkapaszkodnod a Sátor-hegy vagy a Kopasz-hegy tetejére, majd onnan megcsodálni a sok esetben Honfoglalás-kori, végeláthatatlan szőlőskertek színkavalkádját.

Képek: www.orszagalbum.hu, rudolfgallery; pocokvick; Kukexa; SALCHEE; radarhead; Hacker75.

Ezt is szeretjük