Hivatalosan itt ér véget a világ: látványos hely Angliában

Az angliai Land's Endet méltán nevezték az ismert világ végének. Nézd meg!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Land's Endet szinte kötelező felkeresni egy angliai utazás során. Az Anglia nagylábujjának nevezett vidék, mely az ősi Cornwall legdélibb és egyben legnyugatibb térsége, sajátos hangulatával és gyönyörű tengerpartjával vonzza a látogatókat.

Tábla jelzi a világ végét
Vad partok
Sziklák az óceán partján
Vadregényes vidék

A környék egyike Britannia leginkább kedvelt tájainak, mert e keskeny, száraz-sziklás nyúlvány - hivatalosan Penwith - az a hely, ahol Anglia hivatalosan véget ér - vagy kezdődik.

Vad tengerpartok

Cornwall egykori lakói Pen von Laz-nak, azaz a földkerekség végének nevezték. E vidékben kedvüket lelhetik a végtelen magányra vagy a különleges földrajzi adottságokban gyönyörködni vágyók - az elhagyatott, hangafűvel borított sziklaszirtekről látni lehet, hol válik szét az Atlanti-óceán és a La Manche-csatorna. Nyugati irányban tiszta időben kirajzolódnak a Scilly-szigetek körvonalai is.

A több mint száztagú sziklás szigetcsoport - közülük öt lakott, számosnak pedig legalább nevet adtak - egzotikus pálmáinak, különleges madárvilágának és gyönyörű, homokos tengerpartjainak köszönheti vonzerejét. Az 1834 óta magántulajdonban lévő Trescót látogatják a legtöbben, elsősorban világhírű flórája kedvéért.

A több mint háromezer növényfaj miatt tartják a legszebb brit szigetnek - ez a szubtrópusi csodavilág a Golf-áramlat által biztosított mediterrán jellegű éghajlat következtében alakult ki.

A szigeten, ahonnan az autóforgalmat kitiltották, egyetlen helyen érdemes megszállni: a dombtetőre épült, kertekkel övezett Island Hotel maga is különlegesség, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a környező szigetekre.

Az utolsó város

A Land's End előtti utolsó várost, Penzance-t a kalózok tették híressé, valamint közismert a Golf-áramlatnak köszönhető kellemes éghajlata. Lépten-nyomon pálmafákat és trópusi növényeket látni errefelé.

Penzance leginkább annak köszönheti fontosságát, hogy innen lehet elérni Saint Michael's Mount erődített szigetét, amelyet csupán egy keskeny, kikövezett töltés köt össze a szárazfölddel. A látszólag a tengerben lebegő földdarab évszázadok óta kínál témát és ihletet a helyi művészközösségnek.

Képek: en.wikipedia.org Land's End szócikke, Jakemete, Chin tin tin, Carcharoth.

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell - Világjárók kézikönyve című műve alapján készült.

Zsugorodik a világ, egyre nagyobb távolságokat tesz meg az utazó, egyre több úti cél válik elérhetővé - a felfedezés öröméhez nagyban hozzájárulnak az egész világot feltérképező útikönyvek. Az utazás szépsége ugyanis többek között az arra irányuló izgalomban rejlik, és ennek első lépéseit mindenki képzeletben teszi meg. Ehhez segít hozzá ez az olyan új szemlélettel megírt kötet, mely az útikalauzok hagyományos szerkezetétől eltérő módon, könnyed stílusban gyűjti egybe, amit a Föld érdekességeinek kínálatából megtekintésre érdemesnek talál.

Kiadja a Vince Kiadó.
A könyv ára 3995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »

Jártál már Angliában?

Ezt is szeretjük