5 híd, amin végig kell menned egyszer
Építészeti csodák, egyúttal jelképei és népszerű látnivalói a világ kultikus városainak. Íme, öt híd, melyre egyszer rá kell lépned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csak egy-egy városrészt, de múltat és jelent is összekötnek, jelképei letűnt koroknak, a fejlődésnek és a történelemnek, nem utolsósorban pedig azoknak a kultikus nagyvárosoknak, melyeket nem szabad kihagynod utazásaid során.

Íme, öt szimbolikus híd, melyen keresztülsétálva, illetve pilléreik fölött letekintve életre szóló élményben lehet részed.

Ponte Vecchio, Firenze, Olaszország

Ha egyszer Firenzébe látogatsz, nem hagyhatod ki utazásod állomásai közül a város egyik szimbólumát, az Arno-folyón átívelő Ponte Vecchiót. A középkorban épült Öreg híd csak néhány percnyi sétára található a belvárostól. A kőből épült boltíves hídon átsétálva valódi időutazásnak lehetsz részese.

Az évszázadok alatt apró lakásokkal, kis ékszerkereskedő házakkal, műhelyekkel és boltocskákkal toldozott-foldozott híd egyedi kinézete miatt már messziről is könnyen felismerhető. A több száz éve itt nyílt ötvösök és aranyművesek üzletei ma is egymást érik, de már a híd felé vezető szűk firenzei utcácskákban is számtalan kézműves, karikaturista és mutatványos szórakoztatja a járókelőket. De akkor se hagyd ki a híd környékét, ha csak a panorámában szeretnél gyönyörködni.

Egy egész napos kimerítő városnézést követően érdemes itt megvárnod a napnyugtát, az Arno partján ülve ugyanis szemet gyönyörködtető látványban lehet részed, amikor a Ponte Vecchio varázslatos éjszakai fényekbe öltözik.

Hortobágyi Kilenclyukú híd, Magyarország

Ha még egyszer sem jártál a Hortobágyon, akkor minél előbb tedd meg, nem véletlen ugyanis, hogy külföldi körökben is ez a vidék számít hazánk egyik legkedveltebb úti céljának.

Forrás: hu.wikipedia.org

Mindez a betyárlegendákon, a csárdákon és a gémeskutakon kívül a híres hortobágyi Kilenclyukú hídnak is köszönhető. A klasszicista stílusban épült híd nevét látványos kialakításáról kapta, és mára nemcsak a Hortobágy, hanem egész Magyarország egyik világszerte ismert szimbólumává vált.

A végeláthatatlan füves pusztát, melyet csak ritkán tör meg egy-egy tanya, a 33-as főútról közelítheted meg, a Hortobágy-patakot elérve pedig egyből láthatóvá válik a híd jellegzetesen kiszélesedő feljárója, mely egykor a pásztorokat és csikósokat segítette jószágaik terelésében. Akár autóval, akár gyalogosan is átszelheted a 167 méter hosszú építményt, és a végtelen horizontba veszve átadhatod magad az alföldi táj minden szépségének.

Brooklyn híd, New York, USA

A Brooklyn híd nem csak New York városának, hanem az egész Egyesült Államoknak is emblematikus és egyben történelmi jelképévé vált. A kecses vonalú építmény több mint 1,8 kilométer hosszan húzódik az East River felett, és 25 méter szélességben nyújt átkelési lehetőséget és felülmúlhatatlan kilátást autózóknak és gyalogosoknak egyaránt.

New York egyik legnagyobb és legszebb átkelőjén Brooklynból, pontosabban a Sand Streetről indulva sétálhatsz keresztül. A híd meghódítására érdemes napnyugta idején vállalkoznod. A járókelők tömegében elvegyülve vagy félúton, a híd közepéről lefelé tekintve, figyelve, ahogy a tengeri hajók lomhán elsiklanak a lábad alatt, egy kicsit te is New York tősgyökeres lakójának érezheted magad.

Mire a látványos séta végére és a manhattani oldalon a Park Row-ra érsz, teljesen besötétedik, így megcsodálhatod, ahogyan a távolban sorra felgyulladnak a felhőkarcolók éjszakai fényei. A kilátás magáért beszél, nem véletlen, hogy New York egyik építészeti csodája számos művészt ihletett már meg, híres festőket inspirált, neves fényképészek és turisták milliói kapták lencsevégre jellegzetes sziluettjét, és szinte nincs is olyan amerikai film, melyben ne kapna szerepet.

Tower Bridge, London, Nagy-Britannia

London déli városrészéből a Temze felett átívelő Tower Bridge-en végigsétálva juthatsz át az északi partra. A híd kőburkolatú tornyait összekötő gyaloghídhoz pár perces lépcsőmászással vagy lifttel is feljuthatsz. Megéri azonban a fáradságot, felérve ugyanis lélegzetelállító kilátás tárul eléd, mind a folyóra, mind pedig a Canary Wharfra, London modern felhőkarcolókkal övezett üzleti negyedére.

Az első ránézésre több száz évesnek tűnő Tower híd valójában nem is olyan régen, a 19. század végén épült. Tervezőinek azért kellett mégis régies kinézetet kölcsönözniük neki, hogy stílusában illeszkedjen a közelben álló Towerhez, melyről nevét is kapta. A hidat ezért a középkor építészeti szokásai szerint gótikus ablakkeretekkel, apró erkélyekkel, tornyocskákkal díszítették. A Tower Bridge-en keresztülsétálva közelebbről is szemügyre veheted ezeket a historizáló hangulatot idéző díszítményeket, melyek láttán úgy érezheted, mintha a középkorba csöppentél volna.

Pont Neuf, Párizs, Franciaország

Párizsban járva, egy Szajna-parti séta alkalmával szinte egy utazó sem tud ellenállni annak, hogy végigsétáljon a francia főváros egyik legöregebb hídján, a Pont Neuf-ön, avagy az Új Hídon.

Az erődítményszerű kőhíd a középkort idézi pillérein álló kis bástyáival, melyek romantikus búvóhelyül szolgálnak a hídon keresztülsétáló szerelmespároknak, káprázatos kilátást engedve a Szajnára és a Louvre-ra. A több mint négyszáz éves átkelő két része az északi és a déli városrészt köti össze Párizs szívével, a Cité-szigettel. A boltíves pilléreiről könnyen felismerhető híd volt az egyik első átkelő Párizsban, melyet a gyalogosok biztonsága érdekében járdával is elláttak.

Ezen végigsétálva mindkét oldalon groteszk kinézetű szakállas férfifejek szobraival találkozhatsz, a híd végéhez érve pedig kétfelé visz az út. Balra a Cité felé haladhatsz tovább, jobbra indulva pedig a Parc Vert Gallant felé folytathatod a városnézést.

Ezt is szeretjük