Elájul, aki itt nem mond igazat! A Hazugok hídján te is könnyen átsétálhatsz
Ismered Délkelet-Európa első öntöttvas függőhídjának legendáját?

hazugok-hidja
beauty and style
Top olvasott cikkek

Erdély látnivalói közül sokat ma is legendák öveznek. Elég csak a Hargita megyei Szent Anna-tóra gondolni - mely egy rivalizáló testvérpárra mért átok eredményeképpen alakult ki -, vagy jusson eszedbe a Gyilkos-tó - mely nevét annak köszönheti, hogy keletkezésekor a lezúduló törmelék egy nyájat és a pásztorát is maga alá temette.

A nagyszebeni Hazugok hídja sem véletlenül kapta a nevét. De nemcsak miatta érdemes ellátogatnod Románia egyik legszebb középkori városába.

A Hazugok hídja

Nagyszeben a Déli-Kárpátok északi előterében, a Szebeni-medence közepén fekszik. A város központjában álló Hazugok hídja a legenda szerint különös hangokat hallat, ha valaki rajta áthaladva nem mond igazat. Sőt, minél nagyobb valótlanságot állít valaki, annál esélyesebb, hogy a hazug ember elájul rajta.

A híd, mely Délkelet-Európa első öntöttvas függőhídja, 1859-ben épült. Fesztávolsága 10,5 méter, és az öntöttvas mellett téglafalazatból áll, alapját pedig homokkő hasábok adják. A hídív támaszerejét a párkányformájúra megmunkált homokkő gerendák viszik át a közvetlenül alatta lévő téglafalra.

A legenda eredete a korabeli kereskedőkhöz köthető, akik itt csapták be ügyfeleiket. Más források szerint azonban küldetésük megkezdése előtt a kadétok itt tettek házasságra vonatkozó ígéretet szívük hölgyének, melyet azonban nem váltottak valóra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyszeben látnivalói

Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész szülővárosát az év bármely szakában érdemes meglátogatni. A látnivalók nagy része az óváros három egymástól karnyújtásnyira fekvő tere - Nagytér, Kistér, Huet tér - körül található.

A Nagytéren megcsodálhatod az 1726 és 1738 között épült katolikus templomot, illetve a 15. századi Várostornyot, melyről gyönyörű kilátás nyílik a 150 ezer lakosú városra. A Kistéren a Hazugok hídját és a Franz Binder Egyetemes Néprajzi Múzeumot találod majd.

A Huet tér pedig a régi Városháza gótikus épületével, valamint az 1332 és 1520 között épült evangélikus püspöki székesegyházzal, illetve annak hetven méter magas tornyával vár. Nagyszeben határában található Románia legnagyobb, száz hektár területen fekvő falumúzeuma, ahová szintén érdemes ellátogatni, ha kicsit kifáradtál a városnézésben.

A legszebb erdélyi fürdők

Székelyföld természeti kincsei közül az egyik legfontosabb a vidék páratlan gyógyvize. Megmutatjuk, hol, és milyen kúrákon vehetsz részt Erdély legszebb fürdőhelyein.

Ezt is szeretjük