Háromszor kellett ördögűzést tartani a szobornál: a bukott angyal oltára
Állítólag a madridi az egyetlen olyan szobor, melyet az ördögnek címeztek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A spanyol fővárosban, Madridban álló Bukott angyal-szobor a világ egyik legvitatottabb emlékműve, mely hithű katolikusokat éppúgy foglalkoztatott a századok során, mint sátánista szektákat. Bár a szobor kivitelezése komoly művészeti jelentőséggel bír, története és üzenete nem véletlenül borzolta fel a kedélyeket.

A Bukott angyal
A hírhedt tér
A szobor talapzata

Lucifernek címezve

A madridi szobor ma a Retiro Parkban áll a róla elnevezett, Bukott angyal téren. A Ricardo Bellver nevéhez köthető mű 1877-ben készült el Fernán Núñez herceg megbízásából és támogatásával. Az 1878-as nemzeti kiállításon első díjat kapott, majd 1885-ben felállították mai helyén.

Sokan már ekkor megbotránkoztatónak tartották, és máig él az a szóbeszéd, hogy ez az egyetlen olyan szobor a világon - legalábbis ilyen nagyvárosban -, melyet Lucifernek címeztek.

Lucifer a bukott angyalok vezetőjeként vált ismertté, aki a Mennyből való kiűzése után kapta meg a Sátán nevet. Az egyház ma nem ismeri el hivatalosan létezését - az angyalok háborújának története egy apokrif iratban, az Énok könyvében jelenik meg -, ezért nem is vesz tudomást a szoborról, és nem is tiltakozik ellene, bár néhány katolikus pap több alkalommal, feltételezhetően kétszer-háromszor is tartott itt ördögűzést, elsősorban a szobor rossz híre és a lakosok félelmei miatt.

Sátánista rituálék helyszíne

1940 és 1950 között állítólag a hely sátánista rituálék kedvelt helyszíne volt, Franco kormányzása idején gondolkodtak is eltávolításáról, azonban ez nem történt meg, a rendőrségnek pedig hellyel-közzel sikerült közbelépni, ha hasonló események zajlottak a téren.

Amellett, hogy a szobor az ellenzők szerint épp 666 méterrel van a tenger szintje felett, ami a Biblia szerint a fenevad száma, sokan kifogásolják megjelenését is, nem szarvakkal és patákkal ábrázolta ugyanis a művész Lucifert, hanem olyan szépnek, ahogy a Bibliában is megjelenik: a legszebb volt az angyalok között, és Isten nagyon szerette őt.

A szoboralak izmos, meztelen, szárnyas férfit jelenít meg, egyszerre emberien és angyalian, arcán kínnal, lábára kígyót tekerve, szemét eltakarva a vakító isteni fény elől. Sokak szerint a szobor inkább a gyarlóság ábrázolása, egyszerre esendő és félelmetes, sőt, az alkotó célja is az volt, hogy megdöntse azt a hagyományt, miszerint a gonosz és a rossz kizárólag szörnyeteg formájában képes megjelenni.

A művészi szándék azonban azóta sem nyugtatta meg a kedélyeket. Miután Francisco Franco szobrát 2005-ben eltávolították, sokan akarták, hogy a Bukott angyal szobra is hasonló sorsra jusson. Mindezidáig azonban ezt nem sikerült elérni. Az ördög templomára is kíváncsi vagy? Kattints ide, és nézd meg!

Képek: en.wikipedia.org Angel Caido szócikke, Thermos; www.abovetopsecret.com.

Te mit gondolsz a szoborról?

Ezt is szeretjük