5 csodás gyógyító úti cél Magyarországon
Hazánkat nem véletlenül nevezik a gyógyvizek országának. A meleg vizes fürdőhelyeken gyógyulhatsz, és alaposan feltöltődhetsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A wellness-szolgáltatásokat is nyújtó szállodák Magyarországon túlnyomórészt meleg vizű források, illetve fürdők közelébe települtek, így érdemes megismerni hazánk hőforrás-kincseit.

Magyarország igen gazdag termálvizekben. Hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban pedig egyedülálló. Az ásvány- és gyógyvizek nagy része oldott ásványi anyagokat is tartalmaz, ezért gyógyhatásúnak minősítették azokat.

Az egészségre jótékony hatású vizek fürdő- és ivókúrára is alkalmasak. Jelenleg több mint ezer a 30 °C fok feletti meleg vizet - nagyrészt gyógyvizet - adó kutak száma, országszerte pedig 150 meleg vizes fürdő várja a felüdülni, gyógyulni vágyókat.

Észak-Magyarország: Miskolctapolca, Parádfürdő

Magyarország legmagasabb hegysége, az Északi-középhegység hangulata uralja az észak-magyarországi régiót. Az erdős hegyek-völgyek kitűnő túraútvonalakat rejtenek, a Bükk-hegység lábánál pedig igazi turistalátványosság az egerszalóki hőforrás, ahol szabadon tör felszínre a termálvíz. Az aktív pihenésre vágyók vízitúrákon vehetnek részt a Tisza, a Bodrog és a Sajó vízi útjain, míg a romantika kedvelőit Lillafüred, illetve a sejtelmes és borzongató aggteleki cseppkőbarlang csábíthatja kirándulásra.

Mindemellett Miskolctapolca termál- és barlangfürdője is egyedülálló szépségű természeti képződmény. A szív- és érrendszeri, a légúti és reumatikus betegségekre különösen jó hatással van. A gyógyulás mellett a fürdőzést speciális fényhatások, földalatti folyó és pezsgőfürdő teszi különlegessé. A térség népszerű gyógyfürdője továbbá Parádfürdő, melyet főként a női betegségek gyógyítására alkalmaznak, míg a szomszédos Parádvásáron palackozott híres parádi gyógyvizet a légúti és gyomorpanaszok esetén ajánlják.

Közép-Dunántúl: Hévíz

A Balaton közelében fekvő hévízi tó óriási vízfelületével Európa legismertebb gyógyhatású, meleg vizű tava. Ezt a ritka természeti kincset már évszázadok óta hasznosítják, régészeti leletek bizonyítják, hogy már a rómaiak is ismerték és használták. A 18. század végén gróf Festetics György indította el a hévízi gyógyfürdő kiépítését, de az igazi fejlődés az 1960-as években indult meg, amikor is a tóra fedett gyógyfürdő épült. A tó partján 1976-ban létesült az első termálszálloda, ezt követően pedig gomba módra szaporodtak a csodálatos természeti környezetet és a gyógyvizet hasznosító gyógyászati és wellness létesítmények.

A tó vize 39 °C-os hőmérséklettel tör elő a 38 méter mélyen fekvő barlangból. Hőfoka nyáron 34 °C, de télen sem esik 22 °C alá, így egész évben élvezhető. Jelentős vízhozama miatt jó az öntisztulása. Gyógyhatását elsősorban reumás megbetegedésekben, mozgásszervi megbetegedésekben, illetve műtétek utókezelése során fejti ki, de bőr- és nőgyógyászati betegségek kiegészítő kezelésében is előnyös.

Nyugat-Dunántúl: Bük, Sárvár

A nyugat-dunántúli régió a Soproni- és Kőszegi-hegység, valamint az Őrség és a Göcsej által körülhatárolt területet foglalja magában. Magyarországon ez a táj a legüdébb tavasztól őszig, köszönhetően az Alpok felől érkező hűvös és nedves légáramlatoknak. A vidék leghíresebb fürdői a büki, illetve a sárvári gyógyfürdő. A büki fürdő 36 éve áll a gyógyítás és a kikapcsolódás szolgálatában. A gyógyvíz, amely 1282 méteres mélységből tör fel, a kalcium-magnézium-hidrigénkarbonátos termálvizek közé tartozik.

Így kiválóan alkalmas csaknem valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére. A gyógyvíz ivókúrára, inhalációra is alkalmazható.

A híres sárvári termálvíz magas só- és ásványianyag-tartalma oldja a stresszt, illetve gyógyítja a legmakacsabb ízületi és gyulladásos panaszokat. Nagyon kedvező hatású az alhasi fájdalmak, illetve nőgyógyászati problémák kezelésében. Jótékonyan hat az idegrendszerre is, felgyorsírja a regenerálódás folyamatát. A gyógyító víz két forrásból tör elő - 1300 és 2000 méter mélyről -, melyeket botanikus kert vesz körül, így a környezet is gondoskodik lelked teljes felfrissüléséről.

Ha további információkra van szükséged hazánk termálvizeivel és fürdőivel kapcsolatban, kattints ide!

Cikkünk a Wellness Enciklopédia című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük