Érdekességek és látnivalók Grúziában

Dia


            	Romantika Tbilisziben
            	Tbilisziben legalább két-három napot kötelező eltölteni egy grúz körút során. Nappal számtalan történelmi csodát és álomszép helyet mutat, éjszaka pedig a gyönyörű hangon éneklő grúzokkal, finom falatokkal és borokkal, romantikus kivilágítással kedveskedik. A régi vágású, csendes utcákon mindenhol szembejön a történelem, mecsetek, zsinagógák, művészeti galériák, apró presszók, elegáns éttermek és csodaszépen faragott erkélyekkel díszített házak váltják egymást.

Romantika Tbilisziben

Tbilisziben legalább két-három napot kötelező eltölteni egy grúz körút során. Nappal számtalan történelmi csodát és álomszép helyet mutat, éjszaka pedig a gyönyörű hangon éneklő grúzokkal, finom falatokkal és borokkal, romantikus kivilágítással kedveskedik. A régi vágású, csendes utcákon mindenhol szembejön a történelem, mecsetek, zsinagógák, művészeti galériák, apró presszók, elegáns éttermek és csodaszépen faragott erkélyekkel díszített házak váltják egymást.

Dia

 	Az egyetlen retusálatlan kép Sztálinról 	A Goriban található Sztálin múzeumot mindenképpen keresd fel, hiszen egészen egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik: hatalmas mennyiségű fotón, használati tárgyon, ruhákon és maketteken mutatja be az egykori diktátor életét, de szintén itt található Sztálin luxusvonata, melynek minden egyes fülkéjét, a fürdőszobától a tárgyalóig az eredeti állapotban őrizték meg. Sztálin picinyke, nagyjából tíz négyzetméteres szülőházát is nagy gonddal őrzik, szintén az eredeti állapotban, de például az egyetlen fényképet is megnézheted, amely smink nélkül ábrázolja a diktátort, ugyanis csúnya himlőhelyeit mindig gondosan eltakarták egy vastag réteg púderrel.

Az egyetlen retusálatlan kép Sztálinról

A Goriban található Sztálin múzeumot mindenképpen keresd fel, hiszen egészen egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik: hatalmas mennyiségű fotón, használati tárgyon, ruhákon és maketteken mutatja be az egykori diktátor életét, de szintén itt található Sztálin luxusvonata, melynek minden egyes fülkéjét, a fürdőszobától a tárgyalóig az eredeti állapotban őrizték meg. Sztálin picinyke, nagyjából tíz négyzetméteres szülőházát is nagy gonddal őrzik, szintén az eredeti állapotban, de például az egyetlen fényképet is megnézheted, amely smink nélkül ábrázolja a diktátort, ugyanis csúnya himlőhelyeit mindig gondosan eltakarták egy vastag réteg púderrel.

Dia

 	Uplistsikhe, az ősi barlangváros 	Aki Grúziába utazik, annak kihagyhatatlan látnivalót tartogat az ősi barlangváros, Uplistsikhe. Sztálin szülőhelyétől, Goritól nem messze fekszik a korai vaskortól egészen a középkor végéig lakott, bortárolókkal, színházzal és öltözővel, könyvtárral, templomokkal és számtalan lakással tarkított városka. A vidáman csobogó folyótól és dúsan zöldellő legelőktől körbeölelt hatalmas sziklába vájt barlangvárost ugyan alapos túrával lehet csak körbejárni, azonban mindenképpen megér legalább három-négy órát szánni rá.

Uplistsikhe, az ősi barlangváros

Aki Grúziába utazik, annak kihagyhatatlan látnivalót tartogat az ősi barlangváros, Uplistsikhe. Sztálin szülőhelyétől, Goritól nem messze fekszik a korai vaskortól egészen a középkor végéig lakott, bortárolókkal, színházzal és öltözővel, könyvtárral, templomokkal és számtalan lakással tarkított városka. A vidáman csobogó folyótól és dúsan zöldellő legelőktől körbeölelt hatalmas sziklába vájt barlangvárost ugyan alapos túrával lehet csak körbejárni, azonban mindenképpen megér legalább három-négy órát szánni rá.

Dia

	Mcheta, a ma is lakott ősi város	Mcheta az egyik legrégebbi, folyamatosan lakott város a világon. Jelenleg közel húszezer lakója van a városkának - két híres műemléke, a Szvetichoveli-székesegyház és a Dzsvari-kolostor a Világörökség része -, mely 2009-ben felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.	 

Mcheta, a ma is lakott ősi város

Mcheta az egyik legrégebbi, folyamatosan lakott város a világon. Jelenleg közel húszezer lakója van a városkának - két híres műemléke, a Szvetichoveli-székesegyház és a Dzsvari-kolostor a Világörökség része -, mely 2009-ben felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.
 

Dia

	A híres Gelati kolostor	A Kutaisziben található Gelati kolostort 1106-ban a grúz király, Dávid, az Építő alapította. A mai napig nagy tiszteletben álló király sírja is itt, a székesegyház déli végén, az egykori főbejáratnál található. Az volt ugyanis a népszerű uralkodó akarata, hogy olyan helyen pihenjen, ahol mindenki, aki meglátogatja a kolostort, átlépjen a sírján. A legenda szerint a sírkő is pontosan olyan magas, mint maga a király volt. Hosszú ideig a Gelati kolostor a legnagyobb oktatási és tudományos központként működött Grúziában.

A híres Gelati kolostor

A Kutaisziben található Gelati kolostort 1106-ban a grúz király, Dávid, az Építő alapította. A mai napig nagy tiszteletben álló király sírja is itt, a székesegyház déli végén, az egykori főbejáratnál található. Az volt ugyanis a népszerű uralkodó akarata, hogy olyan helyen pihenjen, ahol mindenki, aki meglátogatja a kolostort, átlépjen a sírján. A legenda szerint a sírkő is pontosan olyan magas, mint maga a király volt. Hosszú ideig a Gelati kolostor a legnagyobb oktatási és tudományos központként működött Grúziában.

Dia

	A mindig nyüzsgő Batumi	Batumi nem csupán a történelmi nevezetességek iránt érdeklő utazókat vonzza, de rendkívül népszerű úti cél a hátizsákos turisták körében is. A városka egyedülálló báját a szubtrópusi tengerparton lustán elnyúló strandoknak, a gyakran nyáron is hófödte hegyek ölelésének, a régi korokból itt hagyott épületeknek, a lenyűgöző látványosságoknak, a fesztiváloknak és a nyüzsgő éjszakai életnek is köszönheti.

A mindig nyüzsgő Batumi

Batumi nem csupán a történelmi nevezetességek iránt érdeklő utazókat vonzza, de rendkívül népszerű úti cél a hátizsákos turisták körében is. A városka egyedülálló báját a szubtrópusi tengerparton lustán elnyúló strandoknak, a gyakran nyáron is hófödte hegyek ölelésének, a régi korokból itt hagyott épületeknek, a lenyűgöző látványosságoknak, a fesztiváloknak és a nyüzsgő éjszakai életnek is köszönheti.

Dia

	A múlt és a jelen találkozása	Batumi utcácskáin sétálva átélheted a régi korok hangulatát, de a modern épületek egyedülálló formavilágára, vagy éppen a mozgó szobrok látványára is rácsodálkozhatsz.

A múlt és a jelen találkozása

Batumi utcácskáin sétálva átélheted a régi korok hangulatát, de a modern épületek egyedülálló formavilágára, vagy éppen a mozgó szobrok látványára is rácsodálkozhatsz.

Dia

 	Ahol megállt az idő 	Tskaltubo Nyugat-Grúzia fontos városa, ide mindenképpen érdemes ellátogatni, ha Kutaisibe érkezel. Az egykori Szovjetunió legkedveltebb gyógyüdülője volt, köszönhetően a meleg gyógyforrásoknak, a kristálytiszta levegőnek és a hatalmas erdőknek. 1940-től itt kényeztették magukat a tábornokok, a vezérkar tagjai, de nem véletlen, hogy ezen a festői helyen töltötte többek között Sztálin is a vakációit. A gyógyüdülőben a mai napig az egykori, a szocializmusra jellemző monumentális berendezések és terek között pihenhetsz, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy itt csakugyan megállt az idő, és az elmúlt évtizedekben semmilyen változás nem történt, így magad is egy igazi időutazáson vehetsz részt.

Ahol megállt az idő

Tskaltubo Nyugat-Grúzia fontos városa, ide mindenképpen érdemes ellátogatni, ha Kutaisibe érkezel. Az egykori Szovjetunió legkedveltebb gyógyüdülője volt, köszönhetően a meleg gyógyforrásoknak, a kristálytiszta levegőnek és a hatalmas erdőknek. 1940-től itt kényeztették magukat a tábornokok, a vezérkar tagjai, de nem véletlen, hogy ezen a festői helyen töltötte többek között Sztálin is a vakációit. A gyógyüdülőben a mai napig az egykori, a szocializmusra jellemző monumentális berendezések és terek között pihenhetsz, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy itt csakugyan megállt az idő, és az elmúlt évtizedekben semmilyen változás nem történt, így magad is egy igazi időutazáson vehetsz részt.

Dia

 	Kedvesség és nyugalom 	A grúzok nemcsak vendégszeretetetükről híresek, de egymással is a legnagyobb barátságban élnek. Bár a történelem viharai ezt a kedves népet nem igazán kímélték, mégis optimizmusukat, életszeretetüket, a természet és az emberek iránti egészséges tiszteletüket a mai napig megtartották.

Kedvesség és nyugalom

A grúzok nemcsak vendégszeretetetükről híresek, de egymással is a legnagyobb barátságban élnek. Bár a történelem viharai ezt a kedves népet nem igazán kímélték, mégis optimizmusukat, életszeretetüket, a természet és az emberek iránti egészséges tiszteletüket a mai napig megtartották.

Dia

 	Lenyűgöző barlangrendszer 	A Prométheusz Barlangot a hozzáértők Európa egyik legszebb barlangja között tartják számon. Ez azonban egyáltalán nem véletlen, hiszen ámulatba ejtő a cseppkövek gazdagsága, gigászi méretei és változatos formái, a tíz kilométer hosszan kanyargó, a föld alatt mélyen elnyúló folyosórendszer, a hatalmas terek és a barlang fenekén csordogáló kicsinyke patakok.

Lenyűgöző barlangrendszer

A Prométheusz Barlangot a hozzáértők Európa egyik legszebb barlangja között tartják számon. Ez azonban egyáltalán nem véletlen, hiszen ámulatba ejtő a cseppkövek gazdagsága, gigászi méretei és változatos formái, a tíz kilométer hosszan kanyargó, a föld alatt mélyen elnyúló folyosórendszer, a hatalmas terek és a barlang fenekén csordogáló kicsinyke patakok.

Ezt is szeretjük
Fotó: