Ezen a szigeten mintha megállt volna az idő: Málta testvérszigete egyszerűen elképesztő (x)

Gozo a csend, a béke és a nyugalom szigete.

maltaRAMLA BAY (11)2100x1400

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gozo dimbes-dombos tájait rejtett öblök, hatalmas barokk templomok, apró falvak, bájos, szépen rendbe hozott farmházak teszik igazán változatossá.  Ez utóbbiak egyre kedveltebb nyaralási formák nemcsak a helyiek, de a külföldiek körében is. Nem csoda, hiszen a három-négy hálószobás, összkomfortos, medencés, kertes villák igazi búvóhelyül szolgálnak a pihenni vágyóknak.

Legendák mitikus szigete, Gozo

Gozo azonban nem mindig volt ilyen békés. Történelme tele van színes legendákkal, nagy csatákkal és komoly építkezésekkel. A sziget egyik ismertebb elnevezése is egy legendából ered. A gozóiak még ma is sokszor Kalipszó-szigetnek hívják. A legenda szerint ugyanis ez volt a híres nimfa szigete, ahol Odüsszeuszt hét éven keresztül fogva tartotta. Kalipszó feltételezett barlangja a sziget északi részén található, Ramla-bay közelében, melyet a fenti nagy képen is láthatsz.

Ahogy Málta történelmét, úgy Gozóét is sok civilizáció, hódító alakította. Az első gozói telepesek i. e. 3600-ban már komoly építkezésekbe kezdtek. Ma Xaghra városa mellett található az a Ggantija temple néven ismert világörökségi helyszín, amit a tudósok a világ legrégebbi, szabadon álló, ember alkotta építményének tartanak. Az akkori népek elsősorban mezőgazdasággal foglalkoztak, és termékenységkultusz uralta a hitvilágukat. Ezek a szakrális építmények is, melyekből még több mint 20 található az országban, ilyen vallási célokat szolgáltak. 

Ggantija Temple
Ggantija Temple

Betolakodók ostromaitól szenvedett a sziget

A sziget életében nagyon fontos szerepet játszottak a rómaiak: ők csatolták Gozót Máltához. A régi főváros, Citadella egy római város romjaira épült. Később föníciai befolyás alá került a sziget. Gozo mai neve is ebből a korból ered. Feltételezhetően a föníciaiak gályái alapján Gwl névre keresztelték, amit a normann, majd később a kasztíliai uralom Gozová ferdített.

A kis sziget lakói sokszor szenvedtek egyéb betolakodók támadásaitól. Kalózok és török csapatok raboltak a szigeten. Egy alkalommal szinte a teljes lakosságot elvitték rabszolgának. A megmaradt kétszáz főt a lovagok ettől kezdve törvényileg kötelezték, hogy az éjszakákat Citadella megerősített várfalain belül töltsék. A régi főváros ma már csak turisztikai látványosság.

Mesébe illő Gozoi látkép
Mesébe illő Gozoi látkép

A turisták ezért imádják annyira

Gozót történelmi látványosságai mellett sokan természeti képződményeiért és kitűnő búvárkodási lehetőségeiért keresik fel. Idén márciusban sajnálatos módon elpusztult a sziget egyik különleges természeti kincse, az Azúr ablak. A természeti képződmény kialakulását és pusztulását is az erózió évezredekig tartó munkájának köszönhette. Az Azur Window sziklaablaka lenyűgöző látványt nyújtott a mögötte elterülő tengerre. Évente sok ezren keresték fel, főként napnyugtakor, amikor is a sziget nyugati csücskén álló szikla a legromantikusabb arcát mutatta. 

Gozo gasztronómiája is egy kicsit más, mint a főszigeté. A főleg mezőgazdasággal foglalkozó helybéliek nagyon büszkék a gozói kecskesajtra, aszalt paradicsomra és a különleges mézre. 

Ta Pinu templom
Ta Pinu templom

Az atmoszféra a Jolie-Pitt párt is megfogta

A gozói emberek hétköznapjain, életritmusán, nyitottságán érződik a vidéki emberek természetszeretete és a vallásosság. A házak ablakaiban úton-útfélen a legkülönbözőbb kegytárgyak, szentképek, a legszegényebb, legkisebb faluban is hatalmas barokk templomok hirdetik, hogy itt a hit nagy szerepet tölt be. A vallási ünnepek szinte egymást érik a nyár folyamán a sziget különböző pontjain.

Az aprócska szigetet nemcsak a turisták, de számos filmes produkció is felfedezte már magának. A Trója, a Trónok harca vagy a híres sztárpár, Angelina Jolie és férje Brad Pitt legutóbbi produkciója, a Tengernél számos képkockáján visszaköszön a sziget magával ragadó látványa.

Ezt is szeretjük