Fotókon a kegyetlen jugoszláv börtönsziget: Goli otok maga volt a földi pokol
Az egykori börtönsziget mára üresen áll, lepusztult épületeit, amelyekben oly sok borzalmat éltek át a rabok, turisták látogatják.

goli otok4
beauty and style
Top olvasott cikkek

Goli otok, azaz a csupasz sziget Horvátország partjainak közelében, az Adriai-tengeren található. Egyike a II. világháború utáni Európa legborzalmasabb börtöneinek, nem csoda, hogy a horvát Alcatrazként is szokták emlegetni. 

Több ezer rab töltötte itt embertelen körülmények között a büntetését, az utolsó foglyok 1989-ben hagyták el a hivatalosan 1988-ig működő börtönszigetet. 

Pokoli körülmények uralkodtak a szigeten

A híres és hírhedt helyszínen a 20. század előtt pásztorok legeltették a nyájat, majd az I. világháború idején megérkeztek a Monarchia orosz hadifoglyai. 1948-49-ben vált titkos férfibörtönné és munkatáborrá, ahová főleg Josip Broz Tito jugoszláv elnök vélt vagy valós politikai ellenfeleit, Sztálin szimpatizánsait, antikommunistákat, nacionalistákat, majd az ’50-es évektől kezdődően gyilkosokat, köztörvényes bűnözőket is száműztek. Művészek, tudósok is megfordultak itt, Goli otokon raboskodott például a vajdasági magyar irodalom neves képviselője, Dési Ábel, aki 1952-ben szabadult. A fogvatartottak életét a rendszeres veréseken, kínzásokon túl az elviselhetetlen, szélsőséges időjárási körülmények is megnehezítették. 1989-re kiürült a sziget, az épületek fokozatos pusztulásnak indultak. Turisták hajóval látogatják a szörnyű emlékeket őrző helyszínt. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük