Íme, a legbékésebb országok listája 2023-ban - Két szomszédunk is a top 10-ben

A Global Peace Index listáját évek óta európai országok vezetik, mutatjuk a legbiztonságosabb tízet.

Global Peace Index 2023-ban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Institute for Economics and Peace kutatóintézet minden évben elkészíti Global Peace Index című jelentését, melyben a világ országait veszi górcső alá több szempont alapján, egy hosszú listába is foglalva a végeredményt a biztonságostól a legveszélyesebb helyekig.

A figyelembe vett kritériumok közé tartozik számos egyéb közt az országban zajló külső és belső konfliktusok jellege, a militarizáció szintje, a terrorizmus, valamint az erőszakos bűncselekmények statisztikája és valószínűsége, a belső megosztottság és a szomszédos államokkal fennálló viszonyok is. A törpeállamok - Szingapúr kivételével - egyébként nem kerülnek fel a hivatalos listára.

A Global Peace Index 2023-ban

A rangsor évről évre változik valamennyit, az aktuális nemzetközi események, konfliktusok, terrorizmus vagy az államok belső megosztottságának függvényében is, bár az élmezőny nagyjából fix körből kerül ki, csak kis mozgások jellemzők az első tíz-húsz helyezést illetően - egyedül utazóknak is hasznos egy ilyen lista végigtekintése. Magyarország a tavalyi 13. helyről a 18.-ra csúszott vissza az idei évre, ami egyébként még mindig nem rossz eredmény.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ismered Európa országait? Teszteld!

Európa földrajzának ismerete a tájékozottság és a kiegyensúlyozott hírfogyasztás érdekében is nagyon fontos.

Mi Szerbia fővárosa? 10 kérdés Európa földrajzáról, ami sokakat zavarba ejt

Kvíz!

Elolvasom
Ezt is szeretjük