Fotók! Nézd meg a Föld legnagyobb jégbarlangját!

Csak pár óra autóval

A világ legszebb jégbarlangja, Eisriesenwelt a szomszédban vár, nem láthatsz máshol ehhez foghatót.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar határtól nem messze, az ausztriai Salzburgtól csupán 40 kilométerrel délre található Európa, egyúttal a világ egyik legszebb természeti csodája, az Eisriesenwelt, melyet már csak közelsége miatt is vétek lenne kihagyni.

Jégóriások birodalma

Megfagyott vízesések hatalmas jégcsapjai állnak mozdulatlan méltósággal az alpesi hegy gyomrában. Az Eisriesenwelt - a Jégóriások birodalma - feltehetően Európa legkiterjedtebb jégbarlangrendszere. Zegzugos járatai és katedrális méretű termei legalább 40 kilométer hosszan húzódnak a Salzburg városától délre fekvő Tennen-hegység mélyén.

A barlangrendszer tátongó nyílása egy 30 méter magas jégfalhoz vezet, melynek a tetején üregek és folyosók labirintusa található. A barlangi vezetők fényforrásainak éles fénye jég alkotta függönyökre, szoborszerű oszlopokra vetődik, és megvilágítja a barlang falaira rakódott csillogó zúzmarát.

A mesebeli jégformációk olyan neveket érdemeltek ki, mint például a jégkorona vagy a jégkápolna, és a hegy gyomrában jégfüggönyök vonják be a jégajtókat.

Nem átlagos barlang

A jégóriásokat a több mint kétmillió évvel ezelőtt keletkezett mészkőbarlangokba beszivárgott víz alkotta meg. Ebben a magasságban - az Eisriesenwelt 1500 méterrel fekszik a tengerszint felett - a téli hőmérséklet a barlang belsejében nagyon alacsony.

A tavasszal leszivárgó olvadékvíz és a lecsöpögő eső azon nyomban látványos és rendkívül változatos jégalakzatokká dermed ahelyett, hogy a mészkőbarlangoknál szokásos sztalaktitokat és sztalagmitokat hozná létre.

Gyönyörű barlang itthon

Ha különleges barlangot akarsz látni, nem kell átlépned az országhatárt sem. Íme, a bizonyíték.

Különös temetkezési hely

A barlangrendszert először Anton von Posselt-Czorich kutató vizsgálta 1879-ben. Miután körülbelül 200 métert haladt befelé, szembetalálta magát a jégfallal, és nem is ment tovább. Mintegy 30 év múlva Alexander von Mörk próbálkozott ismét a barlang felderítésével. A gyakorlott barlangász 1912-ben és 1913-ban vezetett ide expedíciót. Kutatócsoportjával lépcsőfokokat vágtak a jégfalba, és azokat megmászva bukkantak rá a lélegzetelállító természeti tüneményre, melyet von Mörk Eisriesenweltnek - Jégóriások birodalma - kereszteltek el.

Az első világháborút követően újrakezdődtek a felfedezőutak - de már von Mörk nélkül, aki a harctéren életét vesztette. Az egyik nagyobb üreg az Alexander von Mörk katedrálisa nevet kapta, emléket állítva a kutató munkásságának, mellyel a világ elé tárta ezt az egyedülálló barlangrendszert - itt helyezték el a Mörk hamvait tartalmazó urnát is.

Látványos túrák

A világ legnagyobb és legszebb jégbarlangjának tartott természeti csodát turisták ezrei keresik fel szerte Európából és távolabbról. A körülbelül 47 kilométer hosszú járatrendszerből - a barlang még nincs teljes egészében feltárva - két kilométer járható be kiépített körséta formájában, 134 méteres szintkülönbséggel. A túrák vezetés mellett zajlanak, és a leglátványosabb szakaszokat érintik. A világ legizgalmasabb jégcsodáinak felfedezéséhez azonban nem árt a strapabíró cipő és a meleg ruha, a barlangban ugyanis fagypont körüli a hőmérséklet.

Cikkünk a Reader’s Digest Kiadó Varázslatos Föld körüli utazás című könyve alapján készült. Képek: www.eisriesenwelt.at.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük