Fotók! Holdkráter van a Földön
Egyedülálló jelenség
A bolygó egyik furcsa csodájának köszönhetően nem kell a Holdra utazni ahhoz, hogy tudd, milyen lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg a Holdra-szállás és a hagyományos értelemben vett űrutazás csak képzett asztronautáknak és a jövőben is csak a tehetősebb földlakóknak adatik meg, egy ritka földi természeti csodának köszönhetően bárki megtapasztalhatja, milyen lehet a vidék egy zord és kietlen, idegen bolygón. Az új-zélandi Craters of the Moon - a Hold kráterei - a világ legkülönösebb földrajzi képződményei közé tartozik.

Egy a kráterek közül
Különös atmoszféra
Veszélyes nemzeti park
Füstölög a föld

Az egyik legfiatalabb természeti csoda

1859-ben egy osztrák geológus, Ferdinand von Hochstetter szokatlan természeti jelenséggel találkozott az új-zélandi Taupo városhoz közeli, hatalmas földterületen. A Karapiti-nyílás közelében óriási, felcsapódó gőzoszlopot vett észre, ami beterítette az egész völgyet. A föld a gőz hatására a környező területen felmelegedett, és puhává vált, minek következtében itt-ott megsüllyedt.

Az itt található mélyedésekből felcsapódó forró vízgőz, majd a hasonlóan meleg forrásvíz megtelítette ezeket a krátereket, később pedig sárrá alakult.

A különös jelenség rendszeres volt, főként esténként figyeltek fel rá. 1940-től már turistaszenzációként emlegették, mint Pokoli Karapitit, és a világ minden tájáról egyre több turistát vonzott.

Izgalmas holdkráterek a Földön

A rendkívül élénk vulkanikus tevékenység miatt továbbá olyan képződmények és körülmények jöttek létre a különös vidéken, melyek a fiatal, folyamatosan alakuló tájat leginkább a Hold felszínéhez tették hasonlatossá.

A Craters of the Moon Nemzeti Park Új-Zéland hatalmas geotermikus mezőjének, a Wairakeinek a része, mely a Taupo Vulkanikus Zónában fekszik.

A megdöbbentő látvánnyal rendelkező kráterek a föld alatti nyomás hatására létrejövő kitörések eredményei. Ilyen kitörések egy helyen évente körülbelül egyszer fordulnak elő, de ilyenkor akár 20 méteres krátereket is képezhetnek.

Izzik minden a felszín alatt

1950-ben a Wairakei Erőműben dolgozók beszámolója szerint csökkent a földben lévő melegvíz-rendszerek nyomása, mely a furcsa jelenségek elsődleges okozója volt, a legújabb becslések szerint azonban a nyomás mára ismét elérte, sőt, meg is haladta a kezdetben mért 150 MW-ot, ami feltehetően újabb és újabb ritka természeti képződmények kialakulásához vezet majd.

Még több bizarr hely
Ha szeretnél további érdekes természeti jelenségek és furcsa látnivalók között válogatni, böngéssz Bizarr helyek linkgyűjteményünkben!

Az ország egyik legnépszerűbb turistalátványossága

A Holdéihoz hasonló, gejzíres krátereket magában foglaló Craters of the Moon Nemzeti Park a látogatók előtt egész évben nyitva áll. A nem mindennapi természeti látványosság megtekintéséhez azonban - mely 20 vagy akár 45 perces séták keretében is kivitelezhető - mindenkinek be kell tartania a biztonsági előírásokat, az itt lejátszódó geotermikus tevékenységek ugyanis korántsem veszélytelenek.

Holdbéli kövek
Kietlen táj

Mivel a föld puha és meleg, kizárólag a kiépített járdákon szabad közlekedni, melyek útvonala gondoskodik arról is, hogy a látogatóknak ne kelljen folyamatosan a túlvilági, kénes levegőt belélegezniük. A mesterséges út egy természetes termáltóhoz vezet, ahol vadon élő állatokkal is gyakran lehet találkozni.

A látogatáshoz fontos előírás a vastagon bélelt, vízálló, gumitalpú bakancs viselése, a gyerekeket pedig egy percig sem szabad felügyelet nélkül hagyni. A területet a legkönnyebben Taupo felől lehet elérni autóval, csupán négy kilométerrel található tőle, északra.

Képek: en.wikipedia.org Craters of the Moon szócikke, Harro5, WJV&DB.

Ezt is szeretjük