Fényképezkedj tüntetővel! Groteszk látványosság a Wall Streeten
Tüntetésnek indult, de a világ legújabb turistalátványosságává vált. Ma ezért megy mindenki Manhattanbe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg korábban a legtöbb turista az olyan szimbólummá vált látványosságok miatt látogatott el New Yorkba, mint az Empire State Building, a Ground Zero vagy a Szabadság-szobor, addig mára minden eddiginél bizarrabb nevezetességgel bővült a sor, egyre többen kelnek útra ugyanis a Nagy Alma legújabb turistaattrakciója, az Foglaljuk el a Wall Streetet! kampány tüntetőtábora miatt.

Ébresztő! - Tüntető New Yorkban
Egyre nagyobb a tömeg
Zene és előadások fogadják a látogatót

Bank elleni tüntetés, karneváli hangulat

A tüntetők több mint egy hónapja táboroztak le a manhattani Zuccotti Parkban, hogy demonstráljanak a bankszektor önkénye, a vállalati hatások kormányzati döntésekben való befolyása, a pénz túlzott hatalma, a megélhetési problémák és a bizonytalan globális pénzügyi piac ellen.

Míg azonban a lakosság nagy része a kezdetekben szkeptikusan állt a táborhoz, és felesleges cirkuszként jellemezték, addig mára a tüntetők száma jelentősen megnövekedett, nem beszélve arról, hogy a kampány a világ számos más pontjára is átterjedt - hasonló tábort alakítottak ki Londonban, a Szent Pál-székesegyháznál.

Mindemellett a Zuccotti Park a turisták körében is egyre népszerűbb látnivalónak számít: vannak, akik csak azért jönnek ide, hogy a tüntetőkkel fényképezkedhessenek, ingyen pólót, illetve jelvényeket szerezzenek, nem utolsósorban pedig részesei legyenek annak a furcsa hangulatnak, amit a tüntetők itt teremtettek.

A tábor atmoszférája bizarr ellentéte a pénzvilág ridegségének, a parkban ugyanis spontán karneváli hangulat, hippikorszakot idéző színek, lufik, arcfestés, kosztümök, performance-ok és dobok várják az érdeklődőket.

A különös helyet, ahol a világ számos pontjáról, a legkülönfélébb korú emberek gyűltek össze - a kisgyerekektől a kamaszokon át nyugdíjasokig minden korcsoport képviselteti magát -, több városnéző túra is bevette hivatalos programjába. A tüntetés szervezői mindezt még furcsa mivolta ellenére sem bánják, úgy vélik, ez is hozzájárul ahhoz, hogy kampányuk világméretű tiltakozássá válhasson.

Forrás: dailymail.co.uk. Képek: www.neontommy.com/news, Creative Commons.

Te csatlakoznál a tüntetőkhöz?

Ezt is szeretjük