A katasztrófaturisták kedvenc helyszínei
Erős idegzetűeknek!
Míg a következő helyek sokakat keserűséggel, a katasztrófaturistákat kíváncsisággal töltik el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Feketeturizmus. Így nevezik azt a legújabb turisztikai irányzatot, mely azért jött létre, hogy a szörnyű katasztrófák sújtotta helyekre juttassák el a kíváncsiskodó utazókat. Az üzletág egyre népszerűbb, ma már külön utazási irodák szakosodnak ezen kirándulások megszervezésére. Bár maga az ötlet számos morális problémát vet fel, a következő helyek története elgondolkodtató.

Csernobil
Ground Zero
Tuol Sleng

Ami a sugárzás után maradt: Csernobil

A csernobili atomerőmű 1986. április 26-i felrobbanását követően védőépületek hiányában radioaktív hulladék hullott szinte egész Ukrajnára, a Szovjetunió nyugati részére, Európa bizonyos területeire, sőt, még az Egyesült Államok keleti részére is. A sugárszennyezés az akkori Fehéroroszország - ma Ukrajna - nagy részét elérte, és hatására közel 200 ezer ember vesztette életét az érintett területeken. A közvetlen áldozatok számát 56-ra teszi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, ők mindannyian pajzsmirigyrákban hunytak el - kilencen még csak gyerekek voltak közülük.

Mindezek ellenére Csernobil városa mára a katasztrófaturisták egyik kedvenc helyszínévé vált, annak ellenére, hogy magánemberként szinte lehetetlen bejutni a lezárt, egykori városba. A legtöbben akkor próbálnak ellátogatni a katasztrófa központjába, amikor az áldozatokra való emlékezés céljából évente - május 9. - egyszer mindenki előtt megnyitják a kapukat. Ekkor az emlékező hozzátartozók és az egykor ott élő túlélők mellett turisták ezrei özönlenek a sugárfertőzött területre, hogy saját szemükkel láthassák az egykori pusztítás következményeit.

Emlékezés a tornyok helyén: New York

Turisták ezrei látogatják még ma is a világ egyik legnagyobb vihart kavart katasztrófájának helyszínét New York városában. A 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás következtében összedőlt ikertornyok maradványaira a mai napig rengeteg katasztrófaturista kíváncsi. A 9/11 néven elhíresült támadás az al-Kaida terrorszervezet előre megtervezett, összehangolt merénylete volt az Amerikai Egyesült Államok ellen. A terrorakció keretében négy repülőgépet térítettek el az önkéntes merénylők, melyek közül hármat az Amerika egy-egy jelképét jelentő intézmények felé irányítottak.

Az esetek kapcsán a legtöbben az egykori Világkereskedelmi Központ ikertornyaiban vesztették életüket, hiszen a felhőkarcolókban több ezer ember dolgozott a repülők becsapódásának időpontjában.

A katasztrófában a gépeket elhárító terroristákkal és a helyszíneken segédkező tűzoltókkal, mentősökkel együtt összesen 3031 ember vesztette életét.

Az ikertornyok helye mára emlékhellyé vált, melynek fájdalmát a külföldi turisták hangoskodásai és vakuvillogásai sem tudják megtörni. New York város vezetése nemrég határozott úgy, hogy a Ground Zero-nak nevezett romok helyén egy négy toronyból álló épületkomplexumot építtetnek.

A Choeung Ek-i kivégzések színhelye: Phnompen

Évente közel 200 ezer turista látogat el Kambodzsa fővárosába, Phnompenbe csak azért, hogy láthassa az egykori Choeung Ek-i kivégzések helyszínét és a közelben található Tuol Sleng nevű börtönt, ahol emberek százezrei lelték halálukat az 1970-es években. Az ország fekete történelme akkor kezdődött, amikor a Vörös Khmerek Pol Pot vezetésével 1975-ben elfoglalták a fővárost, ahol haláltáborokat hoztak létre a helyi értelmiség lemészárolására.

A táborokba bárkit elvittek, akiről azt feltételezték, hogy értelmiségi lehet, vagy szemüveges volt, vagy vallási vezető, vagy rendszerellenes, vagy éppen nem khmer nemzetiségű.

A becslések szerint Pol Pot rezsimje 1979-ig legalább egymillió ember életét vette el, de vannak olyan vélekedések is, melyek ennek a többszörösét, hárommillió áldozatot feltételeznek. A kivégzések helyszínéül funkcionáló Choeung Ek-ben nap mint nap turisták sokasága sétál át a tömegsírok felett.

Képek: hu.wikipedia.org, Raymond; wikipedia.org, Bubba73; en.wikipedia.org, Chikumaya.

OLVASD EL EZT IS!

romos
  • olaszország
  • romváros

Az eltemetett város titkai

Ezt is szeretjük