Egy babakocsis anyukát vagy 10 középkorút ütnének el inkább az emberek?
Bizonytalan kérdésekkel teli jövő várhat ránk évtizedeken belül.

nagykep?cikkid=164463&kep=fn-nap-szekcio1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudtad, hogy már a mi életünkben átveheti a munkaerőpiacot a robottechnika? Vajon hány évig odázható még el a szembesülés a jövő vívmányaival? Fel lehet készülni arra, amit jelenleg még elképzelni sem tudunk, és ha nem, milyen hatással lesz mindez a társadalomra? Erről is szó esett a 9. Fenntarthatósági Napon.

Az Akvárium Klubban ugyanis egy nap erejéig a jövő körül forgott minden, a fesztiválkonferencia középpontjába a környezettudatosság mellett az előttünk álló gazdasági és társadalmi változások kerültek. A minden eddigit felülíró jövő felvázolt képe pedig egy csapásra megszédítette a biztonságérzetünket. Szükség lesz-e még ránk, és ha esetleg igen, akkor milyen formában?

Alapjövedelem és a 140 éves ember

A gazdasági szekció beszélgetőpartnerei például elmondták, hogy a technológiai újítások piaca korábban sosem látott erővel és gyorsasággal, exponenciálisan növekszik. A termékek pedig minden tényezőt megváltoztatnak. Az önjáró autók lényegtelenné teszik a távolságot, az algoritmizálható szakmák dolgozói utcára kerülhetnek, ez pedig már nincs olyan messze, hogy vállat vonhassunk rá. Az Amazon raktárában például már most sem dolgoznak emberek.

Akár 140 évet is élhet az, aki most születik - tudhatta meg a közönség, ám ez nem minden réteg számára lesz örvendetes. A robotikának köszönhetően rövidül a napi és heti munkaidő, az ezzel megspórolt pénz visszaforgatható például alapjövedelem formájában, a fennmaradó idő pedig szabad lesz, ami akár még erősebb depresszióhoz, feszültségekhez vezethet egy kevésbé tehetős réteg számára.

A digitalizációs lehetőségek kontroll hiányában ráadásul veszélyt jelenthetnek, a beszélgetők ennek társadalmi vonatkozásait is taglalták. A korábban ismeretlen technikai eszközök, például okostelefonok megfelelő kezelésére ugyanis nincs családi mintánk.

Egyetlen járható út

Mivel a jövőkép homályos, csak egy értékrendi szűrő átörökíthető a fiatalok számára, ami alapján a rájuk zúduló lehetőségekből ki tudják válogatni a számukra hasznosakat. Ennek hiányában a virtualitás akár egyfajta digitális heroinná is válhat.

Jelenleg egy átmeneti szakaszban vagyunk, ám a közeljövőben a munkaerőpiac teljesen átalakulhat. Az éttermi felszolgálók robottechnikával való helyettesítése például egy év alatt megtérülhet a tulajdonos számára.

Az önjáró autók pedig az összes ehhez kapcsolódó szakmát okafogyottá tehetnek, a vezetés ugyanakkor sokkal biztonságosabb lehet, egy baleset esetén ugyanis az egész szoftverrendszer javítja önmagát. A mesterséges intelligencia gyorsabban és kitartóbban tanul az embernél.

Hogy az ember és a gép miben fog különbözni, és vajon mennyire tökéletesedhet a mesterséges értelem, egyelőre nem tudható. Míg az ember döntéseinek 80%-át érzelmi alapon hozza, a programozás konkrét kérdéseket vet majd fel.

Ki haljon meg egy balesetben?

Egy önjáró esetében akár a baleset kimenetele is meghatározott lehet: előre el kell dönteni például, hogy ha a baleset elkerülhetetlen, egy kisgyermekes anyát vagy tíz középkorút üssön-e el az autó. Jelenleg a többség javára döntenének az emberek, így az anya és gyermeke lenne az áldozat. De a spiritualitás, a lélek és az öntudat dilemmája még kérdések sokaságát veti fel.

Az emberek életébe viszont már begyűrűzött néhány hírvivője a jövőnek: az okostelefonok applikációi, az online szótárak mind-mind elérhető kényelemmel kecsegtetnek. Ha tudatosan kívánja hasznosítani azokat, jókora önkontrollra van szüksége - a +1 szekció meghívottjai erről osztották meg személyes tapasztalataikat.

A digitalizáció ráadásul hidat emelhet a vidék és város közé is, így a hagyományos gazdálkodás sem feltétlenül veszíti majd el létjogosultságát. Jó példa erre a Youtyúk, az első hazai online udvartartás, melynek lényege, hogy vidéki gazdák szabad tartású tyúkjainak tojásait rendelhetik meg az érdeklődők néhány kattintással.

Az online udvartartás előnyei

Balogh Ákos, a Youtyúk alapítója kérdésünkre elmondta, hogy ötletükkel a falusi gazdálkodás melletti értékesítés nehézsége és a potenciális városi vevők minőség iránti igénye között igyekeztek kiegyensúlyozott kapcsolatot teremteni. A szolgáltatás ez idáig példa nélküli a hazai piacon, pedig valóban van rá igény.

- Kizárólag olyan terméket adunk ki, és olyan helyről, amiért mi is teljes vállszélességgel kiállunk. Vevőink a kapott minőség, valamint a kínált garanciák miatt megbízhatónak találnak minket, és pozitív visszajelzéseket kapunk.

Amellett pedig, hogy száz százalékos visszafizetési garanciát vállalnak a termékekre, alapelvük, hogy bármelyik választott gazda bejelentés nélkül meglátogatható, az összefogásnak köszönhetően pedig a tyúkok teljesítménybeli különbségeit is kompenzálni tudják. Ezzel egy remek mintát teremtettek meg.

- Azt mondhatom, a digitalizáció elősegíti a fenntartható társadalom létrejöttét. Segítségével az élelmiszerellátási lánc kezdő- és végpontja könnyen összeköthető, így a vidéki élet újra releváns megélhetési lehetőséggé válhat. Hogy ez így legyen, a legfőbb alapkövünk. 

Azt gondoljuk, hogy a fenntartható gazdaságnak csak akkor van értelme, ha a fenntartható társadalmat szolgálja. Ez pedig erős, egymással együtt élő és dolgozó családok nélkül lehetetlen. Nem a gazdaságnak kell növekednie, hanem a társadalom erkölcsi minőségének. A fenntartható gazdaság ehhez csak egy eszköz, és nem a cél. A YouTyúk ezért dolgozik.

Töltsd le, hogy jót tehess!

A nap folyamán a részt vevők további jó példákkal is találkozhattak, amely által a technológia valóban hasznossá válhat: a hello holnap! mobilalkalmazás letöltésével például apró feladatok teljesítésével pontokat szerezhetsz, amelyek jótékony célokra fordíthatók, és anélkül, hogy pénzt adományoznál, egy választott szervezet számlája gyarapodik. Bár a változások elkerülhetetlenek, pesszimizmusra egyelőre nincs ok: a technika jóra is fordítható, és talán nem is lesz minden leprogramozható.

Ezt is szeretjük