Erőszakos lesz az idei nyár: veszélyesek lesznek a magyarok kedvenc nyaralóhelyei
A mediterrán országok már-már háborús övezethez hasonlítanak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aggodalmukat fejezték ki egyes dél-európai hatóságok amiatt, hogy a gazdasági válságból eredő társadalmi harag erőszakos cselekményekhez fog vezetni a térségben, ez pedig súlyos kihatással lehet a görög, olasz és spanyol turizmusra - írta összeállításában a The Guardian című brit napilap hírportálja.

Athén
Barcelona
Róma

Ahogy az MTI is beszámol róla, a tüntetések, sztrájkok és egyéb tiltakozási formák régóta általánossá váltak az adósságválság és megszorítások sújtotta Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban.

A helyi hatóságok azonban arra figyelmeztettek, hogy a jelenlegi folyamatok erőszakba torkollhatnak, mely dominóeffektust eredményezhet a létfontosságú bevételi forrást jelentő turizmusban.

Készek bevetni a hadsereget

Olaszországban a hadsereg, a rendőrség és a hírszerzés rendkívüli biztonsági tervet készít, hogy szembeszálljon a magánszemélyek és intézmények ellen nemrég elkövetett anarchista támadásokkal. Az olasz kormány szükség esetén kész beveti a hadsereget az érzékeny célpontok megvédésére.

Róma fokozta a biztonsági intézkedéseket mintegy 14 ezer lehetséges célpont megvédelmezésére azt követően, hogy nemrég rálőttek egy atomenergetikai vállalat ügyvezető igazgatójára, az Equitalia olasz adóügynökség egyes hivatalaiba pedig levélbombákat küldtek.

Rohamrendőrök minden sarkon

Spanyolországban a tüntetések többségében békések voltak, kivéve a márciusi incidenst, amikor maszkot viselő radikálisok ablakokat zúztak be és gyújtogattak Barcelona utcáin.

A konzervatív spanyol kormány ígéretet tett a nyilvános tiltakozást szabályozó törvény szigorítására. Görögországban az anarchiapárti csoportok akciói és a polgári engedetlenség szórványosan már eddig is megfertőzték a megszorításellenes tüntetéseket, melyek gyakorisága a mélyülő politikai megosztottsággal és bizonytalansággal minden jel szerint nőni fog.

A görög hatóságok aggódnak amiatt, hogy Athén, Európa valaha legálmosabb fővárosa jelenleg egy helyőrségre hasonlít, ahol rohamrendőrség állomásozik minden sarkon. Görögország mindeközben még sohasem függött annyira a turizmustól, mint idén, amikor a munkanélküliség rekordmértéket, 21,7%-ot ért el.

Mindezek ellenére nyaralnál az említett országokban?

Ezt is szeretjük