Mi ez a fura zaj Budakeszinél? Most a saját szemeddel láthatod, milyen különös dolgok történnek
Egy szakavatott mutatja meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Október 3-án különleges hét vette kezdetét Magyarországon, melynek folyamán a természetjárás szerelmesei szakavatottak közreműködésével ismerhetik meg az egyik legnagyobb nemzeti kincsünket, az erdőt. Az ország területének mintegy egyötödét borító erdőállományt ugyanis erdészek mutatják be az érdeklődők számára minden tájegységen.

Az 1997 óta rendszeresen megszervezett Erdők Hete rendezvénysorozatot az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya indította el, hogy - rendhagyó módon - a tájékoztató táblák helyett közvetlenül azok oszthassák meg a tudásukat a résztvevőkkel, akik munkájuk során nap mint nap ezeket a bámulatos erdőket járják.

Izgalmas történeteiket, tapasztalataikat vezetett túrák keretében hallgathatjátok meg, de több játékos versennyel, terepi foglalkozással, nyílt nappal és különféle akciókkal várnak mindenkit a varázslatos kora őszi erdőkbe országszerte egészen október 9-éig. A hétköznapokat túlnyomórészt a szervezett erdei iskolai programok jellemzik, hétvégén azonban több családi program is kezdődik, amibe bárki bekapcsolódhat.

Ricsajos erdei esték

Ha Budakeszin jársz, esténként igazán szokatlan hangokra lehetsz figyelmes, különösen ősszel. A Budakeszi Vadasparkban több napon is egy hivatásos vadász segít eligazodni az erdők esti neszeiben. Megtudhatjátok, milyen egy igazi szarvasbőgés, de akár egy teljes éjszakai kalandtúrát is tehettek a park területén, testközelből megcsodálva nagyvadainkat, ami garantáltan örök élményt jelent majd.

Magyarország vadregényes ártéri erdőségeit is bejárhatják a héten a kicsik és nagyok Gemencen, a pörbölyi Gemenc Erdészeti Erdei Iskola jóvoltából, ahol nemcsak gyalogszerrel, de akár az izgalmas erdei vasúton is megtekinthetik a környező csodákat, természetesen szakszerű vezetéssel és temérdek érdekességgel.

Varázslatokkal várnak a hazai tájak

Egy-egy tájegységen belül több településre is érdemes lesz ellátogatni a héten. A bakonyi térségben például az Északi-Bakonytól kezdve a Balaton-felvidékig több programmal készülnek: interaktív természetismereti foglalkozások keretében a gyerekek megismerhetik vizeinket, értékeinket, valamint a hegység növény- és állatvilágát is.

A Somogyi-dombságban többek között zselici túrákkal várják a helyieket a régi kisvasút nyomán, valamint a Ropolyi-tónál, az Ipoly-környéki értékeket pedig akár a bámulatos Csóványosról is megcsodálhatják az érdeklődők egy vezetett túra keretében.

Vigyázz az értékeinkre!

A veszélyeztetett fajok megóvása mindannyiunk érdeke. Ezekre a fajokra különösen vigyázzatok az őszi erdőkben!

A zalai erdőkben kirándulások tömkelegébe lehet majd bekapcsolódni, megismerve akár a göcseji vidéket, a Lenti és a Zalakarosi Parkerdő szépségeit, vagy éppen az Obornak-körüli erdők lenyűgöző színpompáját, de a Dráva-menti, a kisalföldi vagy a nyírségi programok is temérdek izgalmas látnivalót ígérnek erre a különös nyílt hétre.

Az Erdők Hete programsorozat napi lebontásáért és a részletekért érdemes ellátogatni az esemény oldalára, ahol azt is megtudhatod, melyik túra látogatható szabadon, és melyik igényel előzetes regisztrációt.

A képek forrásai: OrszágAlbum/mukkshowHaller.

Ezt is szeretjük