A legszebb kisvasutas kirándulások Magyarországon - Akár éjszaka is!
Túráznál, de nem szeretsz gyalogolni? Íme, három gyönyörű kisvasutas kirándulás itthon!

kisvasut-gemencen
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisvasút szó hallatán a budapestieknek és a főváros környékieknek szinte biztosan a Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között közlekedő gyermekvasút ugrik be.


Pedig ha szomjazod a jó levegőt és egy kellemes hétvégi kirándulásra vágysz, érdemes ennél kicsit messzebb merészkedni, hiszen akad még néhány igazán szép kisvasutas nyomvonal hazánkban!

Gemenc: ahol hajóra is szállhatsz

A Gemenci Állami Erdei Vasút Európa egyik legnagyobb ártéri erdején visz keresztül. Csaknem egész éven át közlekedik: Keselyűs és Pörböly között egy félórás utat tesz meg. Ha a sínen tett kirándulást szívesen folytatnád vízen is, a Gemenc-Dunaparti kikötőből jeles napokon sétahajó is indul.

A Duna főágát kísérő vadont már önmagában a tiszta levegő miatt is érdemes felfedezni, de az út során rendre felbukkannak vaddisznók, őzek, szarvasok. Az akár 100 fő befogadására is alkalmas hajó nagyjából egyórás körutat tesz meg. A Gemenc Zrt. honlapján tájékozódhatsz  az idei évet érintő aktualitásokról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Zselic: Almamelléki Erdei Vasút

A Dunántúli-dombság részét képező ritkán lakott Zselic, illetve a Zselici Tájvédelmi Körzet Európában elsőként nyerte el a nemzetközi csillagoségbolt-park - International Dark Sky Park- címet 2009-ben. Ezt az elismerést olyan helyek kaphatják meg, ahol fényszennyezés nem zavarja a csillagos égbolt látványát.

almamellek

Nem véletlen, hogy a zselici Almamelléki Állami Erdei Vasút a nappali járatokon kívül éjszakai vonatokat is indít. Almamelléktől egészen Sasrétig közlekedik a kisvasút - nagyjából 25 perces utat megtéve -, a végállomáson pedig évszaknak megfelelő, előre meghirdetett programokkal várják a kirándulókat: szakvezetéses séta az ősbükkösben, szarvasbőgés-hallgatás, éjszakai fénycsapdás rovarmegfigyelés. Az idei aktualitásokról a Mecsekerdő Zrt. honlapján tájékozódhatsz.

Mesztegnyői Erdei Vasút - vízimadarakkal

A Mesztegnyői Állami Erdei Vasút vonalát még nagyjából száz évvel ezelőtt a Hunyadi-grófok építtették. Az ekkor még gőzmozdonyok vontatta erdei vasutat elsősorban rönkszállításra, illetve a környező halastavak zsákmányainak fuvarozására használták.

mesztegnyo

Napjainkban a 9 kilométer hosszú nyomvonalon kanyargó somogyi vasút az ország egyik legszebb erdei kisvasútjának számít. Az utat Mesztegnyő és Felsőkak között háromnegyed óra alatt teszi meg, tehát van idő gyönyörködni az itteni tölgyesek, ligeterdők, tavak és vízimadarak szépségében, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet hangulatos vidékében. Az idei évet érintő aktualitásokról itt tájékozódhatsz.

A gemenci csoda

Ismerd meg közelebbről Magyarország egyik legbujább, legzöldebb vidékét, a Gemenci-erdőt, melynek árterében páratlan élővilág vár!

A képek forrása: indafoto.hu / CSÉwackond.

Ezt is szeretjük