Drágulás a buszokon és vonatokon: ilyen árakra számíthatsz

Március 15-től több buszjárat is drágult, hamarosan pedig ez a vonatokra is igaz lesz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyos Volánbusz-járatokon már 2012. szeptember 1-jével bevezették az emelt szintű szolgáltatások pótjegyárait, azonban a korábban csak korlátozottan alkalmazott drágulást március 15-től több járatra is kiterjesztették.

A Magyar Nemzet információi szerint március 15-től majdnem négyszáz Volán-járat drágult meg, egy, a sajtóorgánumhoz eljuttatott kormányzati háttéranyag szerint a nemzeti fejlesztési tárca sorolt ennyi járatot azok közé, melyeken felárat kell fizetni, ugyanakkor a szolgáltatások is jobb minőségűek.

Milyen járatokat érintett a változás?

A következő járatokon már szeptember óta felárat kell fizetni: Budapest-M1 autópálya-Győr, Budapest-M1 autópálya-Szombathely, Budapest-M3 autópálya-Nyíregyháza, Budapest-M5 autópálya-Szeged.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a változások értelmében a minőségért már pótdíjat kell fizetni többek között az Alba Volán Székesfehérvár és Budapest között közlekedő expresszjáratain, a Vértesnél pedig  a nem sztrádán haladó, Budapestet nem érintő, leginkább a gyorsvonatokhoz hasonlítható távolsági buszokon, melyek a Balaton, Szeged vagy épp Szombathely irányába haladnak.

A Pannon Volánnál is drágább a jegy Pécs-Győr viszonylatában, borsosabb Gyöngyösre, Kecskemétre és Gyulára utazni Budapesttől, de az értesülések szerint mindegyik Volán társaságnál vannak érintett járatok.

7 utazási kedvezmény, amit lehet, hogy nem ismersz: pedig neked is járhat!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A pótdíj bevezetésének célja a bevételnövelés mellett már szeptemberben az volt, hogy versenyképesebbé tegye a buszokkal szemben az InterCity és EuroCity vasúti járatokat, ennek értelmében az emelés is megegyezik a vonatokon alkalmazott pótdíjak összegével, valamint azok az útvonalak érintettek, melyeken minőségi vasúti közlekedés is elérhető.

Bírságok buszon és vonaton

Vannak olyan bírságok, melyekről sokan nem is tudnak. Nézd meg a videót, és kerüld el a bajt!

Mennyibe kerül pontosan?

A pótdíj összege száz kilométerig 150 forint körül alakul, fölötte pedig sávosan, arányosan emelkedik, a Magyar Nemzet Online számítása szerint így ötszáz kilométernél hosszabb utak során a 700 forintot is meghaladhatja. A bérletek ára nem emelkedett, azonban fontos tudni, hogy a pótdíj összegét nem befolyásolják a különféle utazási kedvezmények, ezt ugyanúgy teljes összegben meg kell fizetnie annak, aki 50%-os jegyet vesz, de annak is, aki egyébként ingyen utazna.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vonatjegyek is drágulnak

Az Index értesülései szerint áprilistól nemcsak bizonyos buszokon, illetve az InterCity vonatokon, de a gyorsvonatokon is pótjegyet kell majd váltani. A pótjegyet száz kilométernél hosszabb utakra kell majd megfizetni, és távolsági vonatonként külön határozzák majd meg, pontosan melyik járatokra lesz érvényes. A pótjegyekről állítólag mér régóta folyt a vita, ugyanis a MÁV-Start tiltakozott ellene, mondván, hogy így még több utast veszítenek majd, míg a minisztérium ragaszkodott hozzá a bevételnövekedés érdekében.

Ezt is szeretjük