Csónakázz a föld alatt!
A leghangulatosabb kisváros itthon
A romantikus utcák és a tópart mellett ez a város egy világszerte egyedülálló érdekességet rejt. Te se hagyd ki!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha felhőtlen kikapcsolódásra vágysz a határokon belül, Tapolca a kedvenced lesz. A hangulatos cukrászdák, a tóparti éttermek és az andalító séták mellett a város olyan különleges látnivalókat rejt, melyek országszerte egyedülállóak. Ezek közé tartozik a híres Tavasbarlang is, melynek köszönhetően föld alatti vizeken csónakázhatsz.

Séta a belvárosban

A Balatontól északra fekvő Balaton-felvidéki település több mint 700 éve lakott terület. Bár távol esik a parttól, saját tava különlegessé teszi. Belvárosában, a Malom-tó körül ma is a különböző korok épületei sorakoznak.

A híres vízimalom épületegyüttesében - mely manapság vendéglátóhelyként működik - a 17. századtól őrölték a gabonát. A legrégebbi városrész román alapokon nyugvó temploma már a 13. században állt, később pedig barokk stílusban újították fel. Körülötte középkori erődítés nyomai láthatók.

A templommal szemben iskolatörténeti kiállítás tekinthető meg. Itt bepillantást nyerhetsz az 1900-as évek nebulóinak és tanárainak életébe. Régi diavetítő, parányi cséplőgép, fotók, térképek sorakoznak a vitrinekben és a folyosókon, melyek az ódon hangulatú, korhűen berendezett osztályterembe és a tanító szobájába vezetnek.

Az oktatásnak Tapolcán nagy múltja van: várának romjaira épült Közép-Európa egyik legrégibb népiskolája, az úgynevezett Kántorház - tanítói lakással és egy tanteremmel -, mely már a 14. században létezett. Itt tanulta a betűvetést a város híres szülötte, Batsányi János is.

A pékmester barlangja

Az igazi látványosság a malomtól mintegy tízperces sétával érhető el. A Kisfaludy utcai Tavasbarlangra 1902-ben - kútfúrás során - véletlenül bukkant rá Németh Ferenc kőműves. Kész szerencse, hogy Tóth Pál pékmester az épülő háza kertjében több kutat is fúratott, nélküle ma szegényebbek lennénk egy igazi világszenzációval.

A barlangot 1913-ban nyitották meg a látogatók előtt, 1928-ban pedig már villany világította meg a járatokat. 1938-tól csónakkal is bejárhatóvá tették a vízzel borított részeket. Egy ideig - 1987-től három éven át - a barlangot be kellett zárni, mert eltűnt a vize, a környező bauxitbányák bezárásával azonban az ezredfordulóra ismét csónakázhatóvá vált.

A legkülönösebb az, hogy a Kisfaludy utcába érve semmi jel nem utal arra, hogy itt, a város házai között - pontosabban alattuk - a világon egyedülálló barlang húzódik. Az utca közepén, a szorosan egymás mellé épült házak egyikén mindössze egy a kapu fölé szegezett tábla hirdeti: Tavasbarlang.

Csónakkal a föld mélyén

A kőből épült lépcsősoron leérve lenyűgöző látvány fogad: mintha ezer és ezer fecske és gyurgyalag vájta volna ki a mészkőbarlang falát, annyi a lyuk a mennyezeten. A levegő páradús, ugyanakkor por- és baktériummentes.

A lépcső a Lóczy-terembe visz, innen egyenes út vezet a barlang leglátványosabb és legizgalmasabb részéhez, a kristálytiszta vizű, csónakázható szakaszhoz. Bádogcsónakba ülve saját magad evezhetsz a néhány száz méter hosszú vízi labirintusban. Mesebeli termek között, apró, türkizkék tavakon, okkersárga sziklák mentén halad a különleges vízi út.

A mennyezet helyenként olyan alacsony, hogy csak a fejedet lehúzva haladhatsz, másutt csupán csónakszélességnyi a járat, itt a lapát sem segít már: csak a falba kapaszkodva araszolhatsz előre. A víz alatt sok helyütt szerteágazó üregek lejáratai láthatók. Az út során a lentről világító lámpák fénye teszi még izgalmasabbá az egyedülállóan érdekes túrát.

A barlang külön erre a célra használt részeit évtizedek óta keresik fel a gyógyulni vágyók is, akik nyugágyakban pihenve élvezhetik a klíma áldásos hatásait. Az asztmában szenvedők vagy allergiával küszködők részére hatásos a barlang állandó, 14-16 Celsius-fokos hőmérséklete, 100%-os páratartalma és baktériummentes levegője.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült. Kép: www.orszagalbum.hu, szotyo78.

Ezt is szeretjük