18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Több mint 8 ezer koponyát őriznek az egykori kivégzőhelyen: a Csoeng Ek a kambodzsai népirtás emlékmúzeuma
A kambodzsai kommunisták egykori kivégzőhelye a Csoeng Ek, mely ma emlékmúzeumként működik.

csoeng-ek-kambodzsa-aldozatok

A kambodzsai főváros, Phnompen szomszédságában kegyetlen tragédia emlékét őrzi a föld. A kétmilliós város melletti Csoeng Ek a Vörös Khmer mozgalom áldozatainak kivégzőhelye és temetője volt az 1970-es évek végén.

Kambodzsa egykor francia gyarmat volt, hosszú harcok és tárgyalások után 1953-ban vált független állammá. A vietnámi háborúban eleinte a semlegességet választották, ám egy puccsot követő belső ellenállások kezelésére a Vietkongtól kapott segítség miatt az amerikai támadások kereszttüzébe került. A megszállás időszakát követően erősödhettek meg a polgárháborús hangok, a Pol Pot vezette kommunista Vörös Khmer mozgalom az egyensúlyát vesztett ország fővárosába nyomulhatott, önkényesen kikiáltva a Demokratikus Kambodzsát. Ezt a történelem egyik legvéresebb diktatúrája követte.

Csoeng Ek, a népirtás múzeuma

A Vörös Khmer mozgalom célja a tökéletes agrárkommunizmus megteremtése volt, melynek nevében minden értelmiségit és nem khmer nemzetiségűt, a nyugattal feltételezett kapcsolatban állót, azaz a rendszerre veszélyesnek ítélt egyéneket haláltáborokba hurcolták. Az embereket - a gyermekeket is beleértve - arra kényszerítették, öljék meg szüleiket, társaikat, bizonyítva a hatalomhoz való hűségüket. Az uralom valóságos népirtást végzett, egyes becslések szerint egymillió, mások szerint az ország harmada áldozattá válhatott. A rezsimet végül Vietnám űzte el a kisebbségeik kivégzése miatt, ám a hegyekbe visszavonulva még 1996-ig aktívan harcoltak a katonai megszállókkal, akik 1989-ben vonultak ki az országból. 

A vérengző diktátor fél évvel a halála előtt adott interjújában elmondta, úgy érzi, lelkiismerete tiszta, mindent a népért tett, csak a szükséges döntéseket hozta meg, a gyilkosságok végrehajtásáért pedig alacsonyabb beosztásúakat tett felelőssé. Bűneiért sosem vonták felelősségre, 1998-ban halt meg.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük