18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Több mint 8 ezer koponyát őriznek az egykori kivégzőhelyen: a Csoeng Ek a kambodzsai népirtás emlékmúzeuma

A kambodzsai kommunisták egykori kivégzőhelye a Csoeng Ek, mely ma emlékmúzeumként működik.

csoeng-ek-kambodzsa-aldozatok

A kambodzsai főváros, Phnompen szomszédságában kegyetlen tragédia emlékét őrzi a föld. A kétmilliós város melletti Csoeng Ek a Vörös Khmer mozgalom áldozatainak kivégzőhelye és temetője volt az 1970-es évek végén.

Kambodzsa egykor francia gyarmat volt, hosszú harcok és tárgyalások után 1953-ban vált független állammá. A vietnámi háborúban eleinte a semlegességet választották, ám egy puccsot követő belső ellenállások kezelésére a Vietkongtól kapott segítség miatt az amerikai támadások kereszttüzébe került. A megszállás időszakát követően erősödhettek meg a polgárháborús hangok, a Pol Pot vezette kommunista Vörös Khmer mozgalom az egyensúlyát vesztett ország fővárosába nyomulhatott, önkényesen kikiáltva a Demokratikus Kambodzsát. Ezt a történelem egyik legvéresebb diktatúrája követte.

Csoeng Ek, a népirtás múzeuma

A Vörös Khmer mozgalom célja a tökéletes agrárkommunizmus megteremtése volt, melynek nevében minden értelmiségit és nem khmer nemzetiségűt, a nyugattal feltételezett kapcsolatban állót, azaz a rendszerre veszélyesnek ítélt egyéneket haláltáborokba hurcolták. Az embereket - a gyermekeket is beleértve - arra kényszerítették, öljék meg szüleiket, társaikat, bizonyítva a hatalomhoz való hűségüket. Az uralom valóságos népirtást végzett, egyes becslések szerint egymillió, mások szerint az ország harmada áldozattá válhatott. A rezsimet végül Vietnám űzte el a kisebbségeik kivégzése miatt, ám a hegyekbe visszavonulva még 1996-ig aktívan harcoltak a katonai megszállókkal, akik 1989-ben vonultak ki az országból. 

A vérengző diktátor fél évvel a halála előtt adott interjújában elmondta, úgy érzi, lelkiismerete tiszta, mindent a népért tett, csak a szükséges döntéseket hozta meg, a gyilkosságok végrehajtásáért pedig alacsonyabb beosztásúakat tett felelőssé. Bűneiért sosem vonták felelősségre, 1998-ban halt meg.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük