Vérezni kezdett a fa a magyar erdőben: nézd meg a titokzatos helyet!
Különös legenda kering a pilisi helyről: nézd meg képeken a szépséges, gyógyító úti célt!

csobanka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Pilisben több helyen is található úgynevezett szentkút, az egyik legkülönlegesebb történettel azonban minden bizonnyal a csobánkai rendelkezik, nem beszélve arról, hogy az erdőkkel, hegyekkel körülölelt, elcsendesedésre tökéletesen alkalmas hely önmagában is varázslatos.

A forrás
Kis kápolnát építettek mellé

Egyik legendája szerint 1842-ben egy pásztornak, aki a Pilis erdejében legeltette nyáját, Mária jelent meg a forrás miatt mocsaras helyen, de olyan történet is létezik, mely szerint a favágók kivágtak itt egy fát, amelyen Mária-kép függött, így a fa vérezni kezdett.

Sokan remélnek tőle gyógyulást

Bár már a jelenés előtt is gyógyító szerepet tulajdonítottak a forrásnak, ezután nevezték el Szentkútnak, illetve Mária-kútnak, és éppúgy, ahogy egykor, ma is hívek sokasága keresi fel, hogy zöld ágat vigyen haza, illetve a forrás vizét kortyolva vagy azzal mosakodva - például szemeit mosva - reméljen enyhülést, gyógyulást fizikai és lelki sebeire.

A forrásnál ma egy kis kápolna is áll - a 19. század közepén építtette egy budai és egy pesti német asszony -, emellett lourdes-i barlangot is emeltek fölé.

A hely fő búcsúja Sarlós Boldogasszony napján van júliusban, de máskor is előszeretettel látogatják, a búcsújárók honlapja szerint főként szombatonként, azt ugyanis Mária napjának tartják. Ha többet szeretnél megtudni a csobánkai Szentkútról, kattints ide!

Gyógyító energia árad a magyar faluból

Csodatévő, gyógyító falu bújik meg a legszebb kirándulóhelyek mellett: nézd meg képeken, és keresd fel tavasszal!

Képek: első két kép - www.kirandulasok.com; utolsó kép - www.orszagalbum.hu, Hegyeklánya, indafoto.hu / pabermann.

Ezt is szeretjük