Nemsokára csak így lehet felszállni a buszra

Sokakat felháborított a kormány döntése

Márciustól csak ilyen sorrendben lehet felszállni a buszokra.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány autóbuszos személyszállításról szóló új rendelete alapján 2013 márciusától konkrét szabályozás alá esik, hogy az utasok milyen sorrendben szállhatnak majd fel a távolsági buszokra, pontosabban, hogy a sofőrök milyen sorrendben engedhetik fel őket. A döntés nem mindenkinek tetszett.

A sorrend többek között azért is lehet fontos, mert igen gyakori, hogy a buszon nem csupán ülőhely, de megfelelő állóhely sem áll az utasok rendelkezésére. Bár a buszsofőrök senkit nem szoktak a megállóban hagyni, a tolongást és a tömeget senki nem szereti, különösen, ha amúgy is végig kell állnia egy nem túl rövid utat.

Ez lesz a sorrend márciustól

Az új szabályozás szerint az országos távolsági járatokra elsőként kell felengedni azokat, akik előre megváltott jeggyel, illetve helyjeggyel rendelkeznek, utána pedig a nagyobb távolságra utazók következnek.

Utánuk szállhatnak csak fel a fogyatékkal élők és a kismamák, kisgyermekesek, utoljára pedig azok, akik bérlettel rendelkeznek. Az azonos elbírálás elá eső utasok esetében pedig, mint eddig, az érkezési sorrend számít majd.

A regionális buszokon némileg eltérő a szabályozás, ott a bérletes utasok is az elsők között szállhatnak fel, utoljára pedig a fogyatékkal élők és a kisgyermekesek, előbbiek azonban elsőbbséget nyernek ott, ahol a járművön található olyan berendezés, mely az ő fel- és leszállásukat könnyíti meg. A helyi utazásoknál az előbbiektől eltérően az érkezési sorrend számít.

10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Válasz a felháborodott utazóknak

A rendelettel kapcsolatban felháborodást keltett, hogy épp a bérlettel rendelkezők, tehát, akik legkorábban váltják meg jegyüket, szállhatnak fel legkésőbb, azonban ennél is nagyobb botrányt kavart a kisgyermekeseket, kismamákat, leginkább pedig a mozgássérülteket érintő szabály, ők ugyanis a jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint mindenkor elsőbbséget élveznek.

Nem tudod, hova kirándulj?

Ha nem is busszal, de szívesen kirándulnál, nézd meg a videót, és tudd meg, melyek a budapestiek kedvenc helyei!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azonban a negatív véleményekre válaszolva közleményt adott ki, melyben kitér a rendelet egyes részleteire. Eszerint a pontosított szabályozás kizárólag rendkívüli esetekben lépne életbe, olyankor, ha kedvezőtlen időjárási körülmények vagy baleset miatt egy járat kimarad, és több autóbuszra való utas gyűlik össze a megállóban, más esetben ugyanis több autóbusz elindításával oldják meg a helyzetet.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A helyjegyesek a közlemény szerint azért élveznek majd elsőbbséget, mert más járaton jegyüket nem használhatják fel, a kismamáknak és a fogyatékkal élőknek pedig épp, hogy a nevesítés által próbál kedvezni a Minisztérium.

Forrás: os.mti.hu; hir24.hu.

Szívesen előreengedsz másokat a buszra való felszálláskor?

OLVASD EL EZT IS!

varosliget lead
  • budapest látnivalói
  • utazási hírek

Ez lesz a Városliget sorsa

lanchid lead
  • budapest látnivalói
  • utazási hírek

Képek! Így fog kinézni Budapest új parkja

Ezt is szeretjük