Fizetnek neked, ha nincs helyed a buszon

Új szabályok

Az európai szabályozásnak köszönhetően a magyar buszokon is bővül az utasok jogainak köre.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint 2013. március 1-jén életbe léptek azok az uniós előírások, melyek a légi, a vasúti és a hajóközlekedésben érvényes jogokhoz hasonló jogosultságokat biztosítanak az autóbusszal közlekedők számára is az EU egész területén.

Tilos a megkülönböztetés

E jogok között szerepel egyebek közt a megkülönböztetés tilalma az állampolgárság alapján a tarifák és egyéb szerződési feltételek tekintetében, illetve a megkülönböztetés-mentesség a fogyatékossággal élő és csökkent mozgásképességű személyekre vonatkozóan.

Az ilyen utasoknak térítésmentes segítséget kell biztosítani a kijelölt autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon, valamint kártérítést kell fizetni a mozgást segítő eszközök elveszítéséért vagy megrongálódásáért.

Szintén az utasjogok fontos elemének számít a megfelelő utastájékoztatás az utazás előtt és alatt, valamint általános információk közzététele az utasok jogairól az autóbusz-állomásokon és az interneten.

Amikor visszatérítik a jegy árát

A menetjegy árát az autóbusz-közlekedésre mostantól érvényes európai szabályozás értelmében vissza kell téríteni, vagy módosított útvonalat kell biztosítani abban az esetben, ha túlfoglalás történt - vagyis nem evidens, hogy végig kell állnod az utat -, ha járatot töröltek, vagy, ha az indulás becsült ideje több mint két órával eltolódik, feltéve, hogy a járat legalább 250 kilométeres távolságú.

Így spórolj a benzinen, a vonat- és buszjegyen!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ilyen esetekben, ha a fuvarozó nem ajánl fel az utas számára a jegy árának visszatérítése helyett útvonal-módosítási lehetőséget, akkor a teljes jegyár visszatérítésén túl a jegyár 50%-ának megfelelő kártérítés is jár.

Bírságok vonaton és buszon

Nemcsak jogaid vannak, de kötelességeid is. A következőkre nagyon figyelj, ha nem akarsz bírságot kapni.

Amennyiben törölnek olyan járatot, mely legalább 250 kilométeres távolságú és több mint három óra menetidejű, vagy amennyiben ilyen járat indulása több mint 90 perc késedelmet szenved, akkor étkezést, frissítőt, szükség esetén szálláshelyet is biztosítani kell.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Általános érvényű uniós szabály lett az autóbusszal közlekedők utasjogait illetően az is, hogy balesetből eredő elhalálozás, személyi sérülés, valamint poggyász elvesztése vagy károsodása esetén kártérítés jár.

Ezt is szeretjük