Budapest 12. kerületének festői szépségű erdeje: tavasszal mutatja meg legszebb arcát
A Budakeszierdő egy bizonyos területe a 12. kerülethez tartozik, és mesés túraútvonalakon lehet végigjárni a legszebb részeit.

normafa nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 12. kerület nem véletlenül kapta a Hegyvidék elnevezést, hiszen Budapest ezen régiója dimbes-dombos földrajzi adottságokkal rendelkezik. Tizenhét kisebb részre lehet tagolni a vidéket, egyike a Budakeszierdő, melynek 547 hektárnyi része tartozik a kerülethez.

A magával ragadó, többnyire erdőséggel, bükkösökkel, tölgyesekkel borított területet Csillebérc, Normafa, János-hegy és Budakeszi határolják. Ugyan jelenleg nem üzemel a gyermekvasút, amint újra használható lesz, keresztül lehet hasítani vele a magával ragadó tájon, a János-hegyen, a Virág-völgyön át egészen Budakeszi Vadasparkig. 

A 12. kerület erdeje

Ki gondolná, hogy Budapest egyik külterületében egy ilyen hatalmas erdőség rejtőzik? A forgalomtól elzárt, védett részen kifejezetten tiszta a levegő, nem véletlen, hogy ide építették még 1901-ben az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetet is, ahol a különböző tüdőbetegségben szenvedő pácienseket gondozzák. De nem csak a harapnivaló levegő miatt érdemes ellátogatni ide, a Budakeszierdő egyik legrégebbi útvonala egészen a középkorba röppent vissza. A Normafától a Makkosmária kegyhelyig tartó zöld kereszttel jelölt ösvény egy történelmi úton halad végig, amit már évszázadok óta használnak. Ezen mentünk mi is végig.

(Képek forrása: Zám Adrienn, Forró Gábor / Femina)

Ezt is szeretjük