Ebben a faluban sok fiú csak kamaszkorban növeszt péniszt

Sok bizarr hely van a Földön, de talán ez a legfurcsább, ami létezik. Hogy történhet meg ilyen?

Ebben a faluban sok fiú csak kamaszkorban növeszt péniszt: Ma is tanultam valamit 2
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Index nagy sikerű és igen népszerű rovata, a Ma is tanultam valamit már második könyvét adja ki: nemcsak a rovatban megjelent írásokat gyűjtötték össze, hanem kiválasztották a 150 legjobb cikket, melyeket tovább is dolgoztak! Ebből választottunk ki egy bizarr turistahelyet, a másik 149 a könyvben olvasható.

Elképesztően sok olyan hely van a Földön, amire a bizarrnál jobb jelzőt nem is találhatnánk: hogy a természet hozta-e létre az adott furcsaságot, vagy emberi elméből fakadt, az már mindegyiknek egyéni vonása.

A pénisz nélküli kisfiúk falva

- Emlékszem, hogy kis piros szoknyát hordtam - mondta a BBC műsorában a 24 éves Johnny, akit akkoriban még Felecitiának hívtak. Nem azért, mert ilyen rossz volt a szülei humora, hanem mert a gyereknek hétéves koráig nem nőtt pénisze, ezért azt hitték róla, hogy lány. És neki még egész nagy szerencséje volt ezzel a korai átalakulással.

Az világszerte megszokott, hogy a tinédzserkor elején a gyerekek teste változáson megy át: megjelenik a testszőrzet, a fiúk hangja mutálni kezd, és még lehetne sorolni. Az viszont csak egy ritka genetikai rendellenességgel született gyerekeknél fordul elő, hogy hogy a nemi szervük is ekkor fejlődik ki.

Mi okozza ezt a furcsaságot?

A rendellenességet az okozza, hogy a magzat szervezetéből hiányzik az 5-alfa-reduktáz nevű enzim, amely normális esetben a dihidrotesztoszteron - DHT - termelődéséért felel. Mivel a DHT kulcsszerepet játszana abban, hogy a férfi nemi szerv már a méhben, nyolchetes korban kialakuljon, a megszülető babát ennek hiányában gyakran lánynak nézik, és csak a kamaszkor tesztonteronlökete hozza el a pénisznövekedés és az igazság pillanatát.

Az ilyen gyereknek külön elnevezése van

Las Salinasban, a Dominikai Köztársaság egy eldugott kis falujában viszont olyannyira nem ritka ez a jelenség, hogy a helyiek már szinte meg se lepődnek a kislányok átalakulásán. Csak úgy hívják az ilyen gyerekeket, hogy Guevedoce, - ami nagyjából annyit is jelent, hogy pénisz 12 évesen -, vagy Machihembra - vagyis először nő, aztán férfi. A faluban nagyjából minden 90-ből egy gyerek születik így.

Valójában az így született gyerekek sose lányok, hiszen a legtöbb más, kevésbé látványos tekintetben fiúként fejlődnek, és többnyire az identitásuk is ehhez igazodik. Johnny például arról beszélt a BBC dokumentumfilmjében, hogy sose szerette a szoknyát és a lányos játékokat, mindig inkább a fiúkkal akart játszani.

Felnőttkorban ezek a férfiak nagyjából ugyanolyanok, mintha világéletükben pénisszel éltek volna, bár legtöbbjüknek az átalakulás után is kevesebb a fanszőrzete és kisebb a prosztatája. Többen közülük viszont nem is változtatják meg a jól bejáratott nevüket, inkább férfiként is női névvel élnek tovább.

Ezért történik meg gyakran

A jelenséget először Julianne Imperato-McGinley, a Cornell Egyetem endokrinológusa figyelte meg a hetvenes években, amikor a Dominikai Köztársaságba utazott, hogy utánajárjon a fiúvá változó lányok furcsa pletykájának.

A ritka állapot azért maradhatott fent generációkon át ilyen koncentráltan, mert Salinas lakói még ma is viszonylag elzártan élnek a külvilágtól. Később a világ néhány más szegletében is találkoztak a rendellenességgel, de míg a dominikaiak közös ünneplést kerekítenek a gyerekek átalakulása köré, Pápua Új-Guineában a társadalom megveti a hasonló sorsú gyerekeket.

Hasznos felfedezés volt

Azon túl, hogy orvostörténeti érdekesség, a rendellenesség felfedezéséből gyakorlati haszon is származott, ami jóval szélesebb kört érint, mint maga az enzimhiány.

Egy gyógyszergyártó cég ennek a mintájára fejlesztette ki a finaszterid nevű hatóanyagot, amely direkt gátolja az 5-alfa-reduktáz termelődését, ezért széles körben használják a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás és a kopaszodás ellen.

Index: Ma is tanultam valamit 2

Az első kötetet szinte hetek alatt szétkapkodták, olyan nagy népszerűségnek örvendett. Az Index pedig most az igen sikeres rovatának második kötetével jelentkezik: csupa olyan hiedelemmel és érdekességgel tele, amelyekről eddig nem tudhattad, hogy igazak-e vagy pusztán hóbortos mendemondák.
A szórakozva tanulás garantált!

Hasonlóan izgalmas és érdekes történetekért vásárold meg a könyvet itt!
Ezt is szeretjük