8 ezer forintos bírságot kaphatsz a vonaton

Sokan nem is ismerik a szabályt

Nem is gondolnád, mi mindenért kaphatsz bírságot.

8 ezer forintos bírságot kaphatsz a vonaton
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki tudja, hogy az érvénytelen jeggyel való utazás, csakúgy, mint például a dohányzási tilalom megszegése vagy a vészfék meghúzása, bírságot von maga után, léteznek azonban kevéssé ismert szabályok is, melyek megsértése miatt szintén komoly összeget számolhatnak fel a vonaton.

A szabályok megszegéséért járó pótdíj mértéke 500 és 8000 forint között változik, ha viszont valaki nem fizeti be időre, akár 12 ezer forintot is kiszámlázhatnak. Ha nem akarod, hogy ez megtörténjen, fontos, hogy tisztában legyél a következőkkel.

500 forintos bírság jár érte

A MÁV vonatain 500 forintos bírságot szabhatnak ki azért, ha egy utas nem fizeti meg a kocsiosztály-különbözetet vagy éppen a menetjegy-kiegészítést, kivéve, ha előbbieket azért nem váltotta meg, mert olyan helyen szállt fel, ahol erre nem volt lehetőség. Szintén ennyi jár, ha pótjegy és a helyjegy nélkül szállsz fel pót- vagy helyjegyköteles vonatra.

Amiért 2600 forintot kell fizetni

2600 forintos bírságot szabnak ki arra az utasra, aki menetjegy nélkül vagy érvénytelen menetjeggyel száll fel a vonatra, kivéve, ha a felszállás helyén nincs menetjegykiadás, és az első jegyvizsgálat során jelzi is ezt.

Ekkora a bírság mértéke akkor is, ha valaki jogosulatlanul foglal el ülőhelyet, és felszólításra azt nem hagyja el. Nem árt azonban tudni, hogy ilyenkor a bírságot ülőhelyenként kell kifizetni, tehát dupla lehet a pótdíj akkor, ha valaki csomagjaival plusz ülőhelyet foglal el.

Szintén 2600 forint a bírság, ha valaki belföldi jeggyel száll fel olyan vonatra, melyet belföldi utazásra nem lehet igénybe venni, vagy, a poggyászra vonatkozó szabályokat nem tartja be - ide tartoznak az élő állatokra és a kerékpárra vonatkozó előírások is. Bírság jár az ajtó önhatalmú felnyitásáért és lezárásáért is, illetve azért is, ha valaki olyan vonatra száll fel, mely csak forgalmi okok miatt áll.

7 utazási kedvezmény, amit lehet, hogy nem ismersz: pedig neked is járhat!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Súlyosabb esetek: 8000 forint is lehet a bírság

Komolyabb összeget, 8000 forintos bírságot szabhatnak ki arra, akinek érvénytelen a kedvezményre jogosító igazolványa, vagy a kedvezményt jogosulatlanul veszi igénybe. Ennyit kell fizetni akkor is, ha valaki meghamisítva használja az utazásra jogosító jegyet, igazolványt, illetve akkor is, ha másét használja. Bírsággal sújtható az is, aki másnak adja át névre szóló jegyét, igazolványát.

Még több utazási hír:

8000 forint bírság jár, ha a menetdíjat, a viteldíjat, a pótdíjat az utas nem fizeti meg a vonaton vagy három munkanapon belül, emellett olyan súlyosabb esetekben is, ha valaki a jegyvizsgálatot megakadályozza, vagy eltitkolja személyes adatait, ami miatt hatósági eljárás megindítására van szükség.

Ez a legnagyobb baj a tömegközlekedéssel

Nem mindenki elégedett a hazai tömegközlekedéssel. Megkérdeztük az utca emberét, mit lát problémásnak. Nézd meg a videót!

A rendellenes magatartás is ekkora bírsággal jár: ebbe a kategóriába tartozik, ha valaki ok nélkül meghúzza a vészféket, vagy viselkedésével indokolja azt, olyan élő állatot vagy tárgyat visz fel a vonatra, amit tilos, vagy megszegi a dohányzási tilalmat.

12 ezer forintos pótdíj is van!
Pontosan ekkora pótdíj megfizetésére kötelezhetnek, ha fizetési kötelezettségednek nem teszel eleget harminc napon belül.

Kevesebben ismerik azt a szabályt, hogy 8000 forintot kell fizetnie annak is, aki ruházatával vagy poggyászával beszennyezi a járművet. Ennek alapján ide tartozhat akár az is, ha valaki cipővel teszi fel a lábát az ülésre, és az sáros lesz tőle, vagy éppen étkezés következtében szennyezi be a vonatot.

Ha többet szeretnél tudni a pótdíjakról, kattints a MÁV honlapjára. Ha pedig arra vagy kíváncsi, a buszokon milyen szabályok érvényesek - nagyon hasonlóak -, kattints a Volán honlapjára!

Ezt is szeretjük