Ismered a Kárpátok póniját? Egy valódi csoda, ami a háborítatlan lengyel hegységben zajlik

A Besszádoki Nemzeti Park élettel van tele: vadlovak és medvék uralják a vidéket.

besszadok-hucul-menes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Besszádoki Nemzeti Park Kárpátalja gyönyörű, háborítatlan helye, mely a Besszádok hegységben, Lengyelország délkeleti csúcsán található, a szlovákiai Polonyinák Nemzeti Park és az ukrán Uzsanszkij Nemzeti Park közvetlen szomszédságában, tele káprázatos élettel.

A Besszádoki Nemzeti Park paradicsomi idillje már első látásra is magával ragadó: vadlovak és európai bölények legelnek a mezőkön, az erdőt medvék uralják, a vadvilág 29 ezer hektáron zavartalanul él.

Védett nemzeti park

A nemzeti parki védettséget élvező terület és környéke az UNESCO által elfogadott világörökségi érték: a szomszédos területekkel karöltve a Keleti-Kárpátok Bioszféra Rezervátumba tartozik.

A nemzeti park élővilága valóságos csoda, ami azonban nem véletlen: alig-alig van lakott terület a vidéken, a terület 80%-a háborítatlan erdőség, a legtöbb ráadásul teljesen természetes eredetű. Jellemzők a bükkös vidékek, de jávor- és lucfenyvesek is előfordulnak.

A Kárpátok pónija

A Besszádoki Nemzeti Park egyik különleges kincse a hucul ló, amelyet kis termete miatt gyakran emlegetnek a Kárpátok pónijaként is. A kecses, ámde szívós állat a hegyi környezetben érzi magát igazán otthon, a Kárpát-medencében őshonosnak tekinthető.

hucul-lovak-besszadok

A hucul ló egyébként a Huculvidéken élő hucul nemzetségről kapta a nevét, akik egykor a kocsihúzásban is hasznát vették a mára kihalt eurázsiai vadló közeli rokonának. 

A lófajta kevés helyen él már csak a vadonban, de kedvelt a tenyésztők körében, a ma ismert pónik és lovasíjászatra használt lovak egy része is a hucul fajtából eredeztethető. Még a hegység Wołosate nevű településén is működik egy tenyészállomás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Besszádoki Nemzeti Parkban ugyanakkor nem csupán a hucul lovak élnek zavartalanul, de hatalmas a medvepopuláció, valamint a vadmacskák, a szürke farkasok, az európai bölények, az erdei siklók, a bagoly- és sasfélék is bőven képviseltetik magukat.

Turizmus a Besszádokban

A Besszádok hegység legmagasabb pontja az 1346 méter magas Tarnica, amely távolról is csodás látvány, de a füves rétekkel borított csúcsok panorámája is megéri a túrát.

A hegység népszerű turisztikai célpontnak számít Lengyelországban, egyes szakaszain kijelölt túraútvonalak futnak végig csaknem 130 kilométer hosszan, de tanösvényekből és kerékpározható útvonalból sincs hiány.

A Besszádok az E8 Hosszútávú Vándorút jelenlegi végpontja, amely az írországi Dursey Headtől indul el, és a tervek szerint egyszer egészen Isztambulig elér.

A környék érdekessége, hogy II. János Pál pápa is rendszeresen kirándult errefelé. A hegységben menedékházak, fakunyhók várják a megpihenni vágyókat, de kis kápolnák és görögkeleti fatemplomok is megtekinthetők itt, ami kulturális kinccsé is teszi a vidéket.

A lengyel Mazuri-tavak is csodaszép

Lengyelország északabbi részén is csodálatos vidék terül el. A Mazuri-tóhátságnak a hangulatos lengyel kisvárosok adják az igazi báját.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia/Grzegorz Polak.)

Ezt is szeretjük