Ez a legélhetőbb város a világon! Mit érdemes csinálni Bécsben?

Bécs egyik leglátványosabb utcája, a Ringstraße jövőre ünnepli alapításának 150. évfordulóját.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Él bennem valami rozoga romantika, kedves ábránd Bécs iránt, talán csak a réges-régi emlékekkel fogott meg magának, de most már tudom: szerelembe estem iránta. Nem hiába lett számos alkalommal a világ legélhetőbb városa,  többek között a Mercer legutóbbi, 2014-ben megjelent kutatása szerint is -  de például az Economist is az előkelő második helyre sorolta.

Bécsben járva hosszú órákon át andalogtam százéves vagy még öregebb épületei között, a Ringstraße például valóságos építészeti remekekkel teli bőségszaru, a paloták homlokzatdíszeitől kezdve a bejárati kapuk és lépcsőházak kialakításán át egészen az épületeket díszítő szobrokig. Van-e fájóbb, mint egy csendes kávézó teraszán ülve hallgatni egy fiatal lány ábrándozását a lehangolt zongorán? Bolyongtál már céltalanul a cirádás boltíveket és a rózsaablakokat bámulva a fejed felett? Köszöntöttél ismeretlen embereket régi ismerősként? Bámultál-e esős délutánt, erdőben homályos permetet, fehér rózsán himbálódzó harmatot?

Fülembe csengnek még a városháza előtti opera dallamai, érzem még számban a Landtmann kávéját és az Imperial Hotel tortáját. Bécs olyan, mint egy zenélő dobozka, amit rejtve csenünk a köpenyünk alatt, majd hosszú órákon át csak kívülről simogatjuk, félünk, ha felnyitjuk a fedelet, elillan a varázs. De nem bírjuk ki, felemeljük a fedelet, és szétárad a muzsika, a kultúra, Monet és Klimt vigyorog ránk, Picasso kacsint, Beethoven int, Niki Lauda pedig beül mellénk reggelizni kedvenc kávéházába, és boldogan osztogat autogramot. Nosztalgiát, végtelen nosztalgiát érzek ezek iránt. Nézd meg te is a Ringstraße lenyűgöző csodáit!

A milliomos energiafalu

Így is lehet csinálni: a német Wildpoldsried önmagában is festői, nem ez tette azonban világszerte ismertté. Nézd meg a képeket!

Nézd meg képeken a multimilliomos falut: így is lehet csinálni

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük